Kenniscentrum, Nieuws

VVOJ-Webwijzer helpt bij onderzoek financiële crisis

De Webwijzer van de VVOJ helpt journalisten bij het doen van achtergrondonderzoek naar de financiële crisis. Wekelijks licht de VVOJ enkele actuele onderwerpen uit in de Webwijzer. De crisis in de bankenwereld staat ook bij ons hoog op de agenda. Behalve snelle links naar nuttige websites vooral ook een toegangpoort naar databases, onderzoeksinstituten, cijfermateriaal en nog veel meer.

Bent u op zoek naar de stemmingsuitslag van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over het reddingsplan voor de financiële sector? Wilt u meer weten over de toezichtsinstrumenten van de Nederlandsche Bank, de Europese Centrale bank op deze sector? Wat zijn de problemen van de Basel II akkoorden en tot op welke hoogte zijn deze reeds ingevoerd? Gaat Solvency II de verzekeringswereld nog voldoende zekerheid bieden? Via de Webwijzer van de VVOJ krijgt u toegang tot databases, onderzoeksartikelen en nog veel meer informatie over deze en andere onderwerpen.

Wij verversen de links regelmatig, dus kom vooral bij de Webwijzer langs.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk