Biografie

Siim Kallas

EU-Commissioner Siim Kallas is Vice-President for Administrative Affairs, Audit and Anti-Fraud.

Mr Siim Kallas has been an active participant in the restoration of Estonian statehood and has served in Estonia as Prime Minister, Minister of Finance, Minister of Foreign Affairs and President of the Central Bank. He has been elected to the Estonian Parliament three times. He also held the position of the Chairman of the Estonian Reform Party since the party’s creation in 1994 until November 2004, after which he became the Honorary Chairman of the party. In May 2004, Mr Kallas was appointed a Member of the European Commission, working in the field of Economic and Monetary Affairs. Since November 2004, Mr Kallas has been Vice-President of the European Commission in charge of Administration, Audit and Anti-fraud.

Mr Siim Kallas graduated cum laude from the Finance and Credit Department of the University of Tartu in 1972. He continued his studies as a post-graduate student until 1975 and is now a Visiting Professor at the University of Tartu.

In the late 1980’s, Mr Kallas was among the first economists in Estonia to introduce the idea of economic independence. As an active proponent of this new thinking, he contributed significantly to shaping Estonia’s economic environment.

In 1991, Mr Kallas was nominated as the President of the Bank of Estonia. He was one of the principal architects of Estonian monetary reform. In 1992, Estonia adopted its own national currency (kroon), which it pegged to the German mark using the currency board mechanism. Thanks to Mr Kallas’ efforts, this bold and unconventional reform succeeded and today serves as an excellent example for transitional economies throughout the world. The Estonian public regards Mr Kallas as “the father of the Estonian kroon”. The currency board regime was paired with the principles of conservative monetary policy and tight fiscal policy, which together continue to form the basis of Estonia’s economic framework. Mr Kallas has consistently been the main defender of these principles and a strong supporter of Estonia’s balanced budget policy.

In 1994, Mr Kallas founded the Reform Party and was elected as its chairman. The Reform Party propagates a liberal-democratic ideology and is a member of the Liberal International.

In 1995, Mr Kallas was elected to the Estonian Parliament and later that year became Minister of Foreign Affairs. Mr Kallas, one of the first architects of Estonia’s European policy, was foreign minister when Estonia applied for membership in the European Union, established its EU co-ordination structures and developed its first Action Plan for EU membership.

In 1999, Mr Kallas was elected to the Estonian Parliament for the second time and was appointed as the Minister of Finance in the new government. He served in this post for three years. As Minister of Finance, he enriched Estonia’s income tax legislation by introducing the principle of a zero rate for corporate taxation on reinvested earnings. This has been a successful instrument in Estonia and has also helped increase interest in Estonia among foreign investors. As Minister of Finance, Mr Kallas was also closely involved in the EU accession negotiations, in particular, in discussions concerning monetary and financial issues.

In 2002, Mr Kallas became Prime Minister of Estonia and served in this post until the national elections in Estonia in 2003. He was Prime Minister at a key stage in Estonia’s development when the country was invited to join NATO and concluded accession negotiations with the European Union. Mr Kallas was closely involved in the final stage of the talks, which came to a successful result thanks to his ability to find the best possible compromises.

In 2003, Mr Kallas was, once again, elected to the Estonian Parliament, where he served as a Member of the Foreign Affairs Committee.

In May 2004, Mr Kallas was appointed a Member of the European Commission, working in the field of Economic and Monetary Affairs. Since November 2004, Mr Kallas has been Vice-President of the European Commission in charge of Administration, Audit and Anti-fraud.

Mr Kallas is very interested in literature, theatre, music and history. He is a devoted cyclist and enjoys playing tennis. He has written numerous articles mainly on economic affairs, foreign policy and politics. His selected articles have been published as a book.

Programme
Key-note speech
Plenary session

Links
European Commission

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk