Biografie

Dick van Eijk (English)

Dick van EijkAs a reporter at NRC Handelsblad, a national newspaper in the  Netherlands (circulation 240,000), Dick van Eijk spent much of his time on projects involving data analysis, as well as on stories that deal with demography or society as a whole. After having started as a general reporter, he covered the beat of transport and infrastructure for five years. Also he was editor-in-chief of the newspaper’s online edition. During this period he received the Aranea Award for reporting on the social consequences of the internet.

In 1993 he started discovering the power of databases and similar tools in reporting. The maps showing all kind of regional aspects of election results he introduced after the general elections in 1994 have become a traditional feature of the newspaper’s election coverage. Major projects were about good and bad neighbourhoods in Dutch cities, and about disparities in the allocation of royal medals of merit. He taught searching and database skills to journalists in various countries.

Dick van Eijk is one of the founders of the VVOJ, the Dutch-Flemish association of investigative journalists. In 2005, he coordinated the research projects Investigative Journalism in the US and SwedenLessons to the Low Countries, and Investigative Journalism in Europe.

Since 2006 he is the business editor of the newspaper.

Programme
Connecting the dots

Links
NRC Handelsblad

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk