Conferentie, Kenniscentrum, Nieuws

Handouts beschikbaar van de Global Investigative Journalism Conference

Wie de Global Investigative Journalism Conference in Lillehammer heeft moeten missen, kan terecht op internet. Tientallen handouts, presentaties en tipsheets zijn gratis voor iedereen te downloaden op de conferentie-website. Met een keur aan Powerpoint-, Word- en pdf-documenten komen thema’s aan de orden als: Hoe krijg je bronnen aan de praat? Of: onderzoeksjournalistiek in China.

Tijdens de tweejaarlijkse mondiale conferentie, dit jaar van 11 tot 14 september in het Noorse Lillehammer, werden twee prijzen uitgereikt voor bijzondere prestaties in de onderzoeksjournalistiek. De Global Shining Light Award, bedoeld voor onderzoeksjournalistiek in ontwikkelingslanden, ging naar Sonali Samarasinghe met een serie publicaties over machtsmisbruik. De Daniel Pearl Award, voor grensoverschrijdend onderzoek, ging naar twee winnaars. The New York Times won met een serie over in Chinese vervaardigde producten die giftige toevoegingen bevatten. Walt Bogdanich en Jake Hooker wonnen er al een Pulitzer mee. TV4 Sweden won met een onderzoek naar Russische vissersboten die vangstquota in de Barentsz-zee negeren.

De Daniel Pearl Award is vernoemd naar de journalist van de Wall Street Journal, die in 2002 in Pakistan door extremisten werd vermoord.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk