Conferentie, Kenniscentrum, Nieuws

Handouts beschikbaar van de Global Investigative Journalism Conference

Wie de Global Investigative Journalism Conference in Lillehammer heeft moeten missen, kan terecht op internet. Tientallen handouts, presentaties en tipsheets zijn gratis voor iedereen te downloaden op de conferentie-website. Met een keur aan Powerpoint-, Word- en pdf-documenten komen thema’s aan de orden als: Hoe krijg je bronnen aan de praat? Of: onderzoeksjournalistiek in China.

Tijdens de tweejaarlijkse mondiale conferentie, dit jaar van 11 tot 14 september in het Noorse Lillehammer, werden twee prijzen uitgereikt voor bijzondere prestaties in de onderzoeksjournalistiek. De Global Shining Light Award, bedoeld voor onderzoeksjournalistiek in ontwikkelingslanden, ging naar Sonali Samarasinghe met een serie publicaties over machtsmisbruik. De Daniel Pearl Award, voor grensoverschrijdend onderzoek, ging naar twee winnaars. The New York Times won met een serie over in Chinese vervaardigde producten die giftige toevoegingen bevatten. Walt Bogdanich en Jake Hooker wonnen er al een Pulitzer mee. TV4 Sweden won met een onderzoek naar Russische vissersboten die vangstquota in de Barentsz-zee negeren.

De Daniel Pearl Award is vernoemd naar de journalist van de Wall Street Journal, die in 2002 in Pakistan door extremisten werd vermoord.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk