Conferentie, Kenniscentrum, Nieuws

Handouts beschikbaar van de Global Investigative Journalism Conference

Wie de Global Investigative Journalism Conference in Lillehammer heeft moeten missen, kan terecht op internet. Tientallen handouts, presentaties en tipsheets zijn gratis voor iedereen te downloaden op de conferentie-website. Met een keur aan Powerpoint-, Word- en pdf-documenten komen thema’s aan de orden als: Hoe krijg je bronnen aan de praat? Of: onderzoeksjournalistiek in China.

Tijdens de tweejaarlijkse mondiale conferentie, dit jaar van 11 tot 14 september in het Noorse Lillehammer, werden twee prijzen uitgereikt voor bijzondere prestaties in de onderzoeksjournalistiek. De Global Shining Light Award, bedoeld voor onderzoeksjournalistiek in ontwikkelingslanden, ging naar Sonali Samarasinghe met een serie publicaties over machtsmisbruik. De Daniel Pearl Award, voor grensoverschrijdend onderzoek, ging naar twee winnaars. The New York Times won met een serie over in Chinese vervaardigde producten die giftige toevoegingen bevatten. Walt Bogdanich en Jake Hooker wonnen er al een Pulitzer mee. TV4 Sweden won met een onderzoek naar Russische vissersboten die vangstquota in de Barentsz-zee negeren.

De Daniel Pearl Award is vernoemd naar de journalist van de Wall Street Journal, die in 2002 in Pakistan door extremisten werd vermoord.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk