Conferentie, Kenniscentrum, Nieuws

Handouts beschikbaar van de Global Investigative Journalism Conference

Wie de Global Investigative Journalism Conference in Lillehammer heeft moeten missen, kan terecht op internet. Tientallen handouts, presentaties en tipsheets zijn gratis voor iedereen te downloaden op de conferentie-website. Met een keur aan Powerpoint-, Word- en pdf-documenten komen thema’s aan de orden als: Hoe krijg je bronnen aan de praat? Of: onderzoeksjournalistiek in China.

Tijdens de tweejaarlijkse mondiale conferentie, dit jaar van 11 tot 14 september in het Noorse Lillehammer, werden twee prijzen uitgereikt voor bijzondere prestaties in de onderzoeksjournalistiek. De Global Shining Light Award, bedoeld voor onderzoeksjournalistiek in ontwikkelingslanden, ging naar Sonali Samarasinghe met een serie publicaties over machtsmisbruik. De Daniel Pearl Award, voor grensoverschrijdend onderzoek, ging naar twee winnaars. The New York Times won met een serie over in Chinese vervaardigde producten die giftige toevoegingen bevatten. Walt Bogdanich en Jake Hooker wonnen er al een Pulitzer mee. TV4 Sweden won met een onderzoek naar Russische vissersboten die vangstquota in de Barentsz-zee negeren.

De Daniel Pearl Award is vernoemd naar de journalist van de Wall Street Journal, die in 2002 in Pakistan door extremisten werd vermoord.

Gerelateerde artikelen

Al zo’n twee decennia lang inspireren Journalismfund Europe en Thomas More Hogeschool Mechelen mensen om via het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek hun stap in de onderzoeksjournalistiek te wagen. De eenjarige opleiding serveert niet alleen de beste tools, technieken en onderzoeksmethoden, maar zet ook in op schrijfvaardigheid en cross-border samenwerkingen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk