Kenniscentrum, Nieuws

Nu ook in Nederland: Britse journalistiek

Amsterdam, 18 september – Nederlandse studenten kunnen nu ook journalistiek studeren volgens het Britse model. Dit zegt Wijnand van Velzen, opleidingsmanager van de Master Journalistiek in een Crossmediale Nieuwsomgeving van de Media Academie.

‘Heel belangrijk, want wij kunnen veel leren van die Britse manier van journalistiek,’ aldus Van Velzen.
Donderdag werd de opleiding officieel geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daarmee is het masterdiploma dat de eerste lichting studenten eind december krijgt, ook direct erkend.

‘Veel bestaande journalistiekopleidingen gaan over het inhoudelijke van het vak. Dat is heel belangrijk – maar wij denken dat goede journalistiek eveneens staat of valt met de kracht waarmee je je verhaal overbrengt. Onze opleiding traint studenten daarom in het gebruik maken van verschillende media en het aanleren van de specifieke krachten van die afzonderlijke media.’

‘De insteek van onze opleidingen hebben we ‘afgekeken’ van de interne eenjarige opleiding van de BBC, het College of Journalism en het curriculum van de journalistiekopleiding van de City of London University,’ vertelt Van Velzen.

Centraal in die Britse opleiding is het nadenken over het publiek.

‘Voor wie maak je je reportage of documentaire, voor wat voor verhaalconstructie kies je, en in welke context plaats je je verhaal – dat zijn een aantal punten waarop wij extra nadruk leggen.’

Bang dat journalistiek zo vooral over vorm en weinig over inhoud gaat, is Van Velzen niet.

‘Dat gebeurt ook niet in Groot-Brittannië. Een journalist doet zijn onderzoek nog even grondig als altijd; pas wanneer het moment van productie daar is, komen de vragen van vorm en presentatie aan de orde. Wij willen mensen de kracht leren van verschillende media-dragers.’

Van Velzen zegt dat zijn opleiding zeker ook waardevol is voor studenten die een carriere ambiëren in de onderzoeksjournalistiek.

‘Van de huidige 14 studenten van de huidige eerste lichting heeft tachtig procent een academische achtergrond – deels een Bachelor en deels een Masterdiploma. Wie geen journalistieke achtergrond heeft, volgt eerst een vooropleiding die de student op het niveau van een BA journalistiek terecht komt.’

Daarnaast benadrukt Van Velzen de noodzaak, misschien juist wel voor onderzoeksjournalisten, om te leren zowel geluid als tekst beeldend aan een publiek te communiceren.

‘Uitgangspunt is dat alles wat een mens communiceert, visueel is. Want als je een tekst leest over een olifant, zegt dat je wat omdat je een olifant visualiseert. Bij ons leren studenten een verhaal zo visueel mogelijk over te brengen. In principe moet je ook ingewikkelde theorieën op eenvoudige en visuele wijze kunnen overbrengen.’

Was er vroeger wel tijd op een redactie om junior journalisten ook deze kant van het vak te leren, tegenwoordig is die tijd er niet meer. De huidige opleiding vult dat vacuüm op. Niet toevallig zijn twaalf van de huidige veertien studenten dan ook trainees van de publieke omroep.

De trainees – allen bi-nationaal in het kader van het minderhedenbeleid van de publieke omroep – zijn vanaf het begin van hun opleiding in dienst van de omroep, die ook de 12.000 euro van hun opleiding betaalt.

De samenwerking met de publieke omroep tijdens de opleiding zelf is ook nauw. De eerste twee trimesters zijn vooral theoretisch, maar het laatste trimester wordt besteed aan praktijkopdrachten voor programma’s, zoals Andere Tijden en het Jeugdjournaal.

Eind september begint de vooropleiding voor de tweede lichting studenten, in januari start de opleiding formeel.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk