Nieuws

Telegraaf naar Europees Hof in zaak over afluisteren journalisten

De Telegraaf dient bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een klacht in tegen de Nederlandse Staat wegens schending van privacy en persvrijheid van twee verslaggever. De stap volgt op een eerdere uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad, die stelde dat het afluisteren van journalisten in sommige gevallen is toegestaan. Bart Mos en Joost de Haas schreven een paar jaar terug over staatsgeheime documenten die in handen van de onderwereld waren gevallen.

De twee journalisten werden door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de vroegere Binnenlandse Veiligheidsdienst, geobserveerd en afgeluisterd, om het lek te vinden. Daarmee is het principe van bronbescherming “compleet uitgehold”, zo citeert de Telegraaf haar eigen advocaat.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Hoe komt de journalistiek uit de crisisstand? Ontsnapt ons vak na de opeenstapeling van crises – corona, Oekraïne, klimaat, gas, vertrouwen en wat niet meer – ooit nog uit het frame waar ze zelf zo verslaafd aan is?

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk