Nieuws

Telegraaf naar Europees Hof in zaak over afluisteren journalisten

De Telegraaf dient bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een klacht in tegen de Nederlandse Staat wegens schending van privacy en persvrijheid van twee verslaggever. De stap volgt op een eerdere uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad, die stelde dat het afluisteren van journalisten in sommige gevallen is toegestaan. Bart Mos en Joost de Haas schreven een paar jaar terug over staatsgeheime documenten die in handen van de onderwereld waren gevallen.

De twee journalisten werden door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de vroegere Binnenlandse Veiligheidsdienst, geobserveerd en afgeluisterd, om het lek te vinden. Daarmee is het principe van bronbescherming “compleet uitgehold”, zo citeert de Telegraaf haar eigen advocaat.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar. De middag wordt georganiseerd door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk