Nieuws

Telegraaf naar Europees Hof in zaak over afluisteren journalisten

De Telegraaf dient bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een klacht in tegen de Nederlandse Staat wegens schending van privacy en persvrijheid van twee verslaggever. De stap volgt op een eerdere uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad, die stelde dat het afluisteren van journalisten in sommige gevallen is toegestaan. Bart Mos en Joost de Haas schreven een paar jaar terug over staatsgeheime documenten die in handen van de onderwereld waren gevallen.

De twee journalisten werden door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de vroegere Binnenlandse Veiligheidsdienst, geobserveerd en afgeluisterd, om het lek te vinden. Daarmee is het principe van bronbescherming “compleet uitgehold”, zo citeert de Telegraaf haar eigen advocaat.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk