Conferentie

Online Polling

Journalists are always very keen to use data in news stories. Indeed, it is thanks to statistical information that political predictions and dramatic statements about the number and motives of ‘binge drinkers’ seem to make sense. However, two problems exist when using statistical information in news articles.

The first one is the problem of misinterpretation. Most of the data are based on studies from scholars or commercial agencies which causes a problem of not knowing with who, when and how the survey was conducted. The interpretations that are mostly based on the conclusions provided by the author(s) of the study and can not be checked, not to say double-checked.

The second problem is that some journalists or news media gather data on their own, by using online polls or sending out a short e-mail survey. Some concerns exist that by using these methods, data will not be representative or adjusted to be analyzed in the right way.

During this presentation, Michaël Opgenhaffen will demonstrate how to build an online survey using one of the many (free) online survey tools with a focus on the different options and possibilities. In addition, he will demonstrate how the data can be transformed to statistical programs like Excel and SPSS that can be used for basic and/or advanced analysis. A handout is provided so that the participants can exercise these techniques at home.

Trainer: Michaël Opgenhaffen

When? Friday November 21st, 3.45 PM
Where? Erasmushogeschool, Room 3.06

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk