Conferentie

Online Polling

Journalists are always very keen to use data in news stories. Indeed, it is thanks to statistical information that political predictions and dramatic statements about the number and motives of ‘binge drinkers’ seem to make sense. However, two problems exist when using statistical information in news articles.

The first one is the problem of misinterpretation. Most of the data are based on studies from scholars or commercial agencies which causes a problem of not knowing with who, when and how the survey was conducted. The interpretations that are mostly based on the conclusions provided by the author(s) of the study and can not be checked, not to say double-checked.

The second problem is that some journalists or news media gather data on their own, by using online polls or sending out a short e-mail survey. Some concerns exist that by using these methods, data will not be representative or adjusted to be analyzed in the right way.

During this presentation, Michaël Opgenhaffen will demonstrate how to build an online survey using one of the many (free) online survey tools with a focus on the different options and possibilities. In addition, he will demonstrate how the data can be transformed to statistical programs like Excel and SPSS that can be used for basic and/or advanced analysis. A handout is provided so that the participants can exercise these techniques at home.

Trainer: Michaël Opgenhaffen

When? Friday November 21st, 3.45 PM
Where? Erasmushogeschool, Room 3.06

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk