Conferentie

Connecting the dots

Introduction to Microsoft Access

More and more journalists discover the possibilities of doing their own data analysis, from the very simple to pretty advanced. Usually, Microsoft Excel is the tool of choice. That is a good choice, because Excel is available on most office computers, is easy to learn and quite powerful for those who know how to drive the programme to its limits.
But somewhere along the way from simple to complex, and from small to huge, the question arises whether Excel would still be the first choice. Using a dedicated database programme may be more appropriate. This is definitively the case if you want to link various tables of data, either from the same source, or from different sources. Then a database program like Microsoft Access is much easier to handle, faster, more robust and less prone to mistakes.
Do you need to learn Access, then? Only you can tell, depending on your requirements and skills. The aim of this training is to help you find out. Access is definitively more difficult – especially less intuitive – than Excel, but you do not have to be a rocket scientist to master it. More than with Excel you need to think in advance of what you are going to do. The training will show you some real life examples of data analysis with Access and will address the added value of the programme compared to Excel.
Without basic knowledge of Excel it is probably not very useful to attend this session. But you do not have to be an Excel wizard, nor a statistics expert or a computer geek. Access is not that difficult. There will be ample opportunity for questions and interaction, also at a very basic level. This is your opportunity to ask.
Access is too complicated to learn in a one-hour session. But after this session you know what the programme does, you are able to judge whether you need to learn it, and hopefully have acquired the confidence that you will be able to master it if you want to. Additional training or self-study will be necessary in that case, though.

Trainer: Dick van Eijk

When? Saturday November 22nd, 10.45 AM
Where? Erasmushogeschool, Room 1.10

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk