Conferentie

News on a map

All politics is local, a politician once said. All journalism is local aswell. But how do you put the news on a map, so readers can see how the news affect their lives? Applications like MapInfo and ArcView give you the oppurtunity to put all kinds of data on a map. In which constituencies did the opposition parties win during the elections? Which regions are most vulnerable in times of flooding? Where do all these politicians live? Where is this new freeway the government wants to build? One simple map gives all the answers.
But you can do more. Each question raises another. So you now know where the regions are that are most likely to be flooded. But how many people live there? And you know where the new freeway is, but what is the time it now takes to travel from one city to another via the new road? Geographic information systems make it easy to combine different data. And on your website, it is easy to make these maps interactive, so readers can zoom in to their neighbourhood easily. More and more newspapers, especially in the United States, are using these so-called geographic information systems (GIS) to tell their stories.
In this session, you will learn how to use GIS. We’ll work with data files that are freely available on the internet, and you will learn how to combine them.

Participants should have basic knowledge of spreadsheet or relational database programs like Microsoft Excel or Access.

During this hands-on session, we will use MapInfo, one of the leading GIS-applications, in combination with Vertical Mapper. MapInfo is very expensive (hundreds of dollars), but there is other, cheaper software on the market, like Manifold. And QGis, an open source initiative, is free.

Trainer: Arlen Poort

When? Saturday November 22nd, 10.45 AM
Where? Erasmushogeschool, Room 3.06

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk