Conferentie, Kenniscentrum

Domain games

Working with domain tools gives you a head start above normal reporter. Learn how to find out the newest sites and keep track of changes. (For experienced users).

The Domain Name System (also known as DNS) is the naming protocol used identify nearly every server and service on the Internet.  DNS is integral  to the operation of the Internet, and due to the way it functions, the Domain Name System is also a potential storehouse of information for online investigators. However, you can only access this information once you understand how DNS works, and the more you learn, the more information you can mine from the Domain Name System database.

On the surface, the Domain Name System appears to be a quick way to merely identify who owns a domain name and how long they have owned it. With a little more effort, and the knowledge of a few little known tools, you can use the Domain Name System to identify all of the websites owned by an organization, which websites are hosted on specific servers—or, use domain name registration to predict an organization’s strategic plans. Dig a little deeper into DNS and you can learn to verify if an email was sent by the person you think it was sent by, or to learn who is visiting your website or identify what countries web traffic originates from.

In this session, you will also learn advanced DNS secrets that describe how computer hackers use the Domain Name System in unintended ways. For example, you will learn how it is possible to query DNS servers to identify what people are viewing online, when they viewed it, their approximate physical location and even if two companies are exchanging email.

After this session, you’ll know how to use a variety of DNS tools, some web based and others that run on your computer like; dig, whois, tracert. Additionally, you will also know the significance of the agencies RIPE and ARIN and how to access their databases.

Trainer: Mike Schrenk

When? Friday November 21st, 2.00 PM
Where? Erasmushogeschool, Room 1.10

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk