Conferentie

Digging for global data

Food prices are rising steep; unemployment in the EU is going up, Sub-Sahara developing countries are doing well in ICT development. How do you check these statements, or find the data to sustain these statements? If you use Google keyword search je  will miss 80% of the fun. Google indexes not more than 20% of the information on the web. The other 80% is stored in databases, hidden behind the front door of the portal of international organizations.

This workshop aims at exploring the journalistic use of databases of international organizations. This course does not give an overview of all international databases. It is just a sample to show how important these data are for research and reporting. We start with the database of the Dutch Central Bureau for Statistics, which uses a new interface. Next we explore economic databases of the EU. We will compare these findings with results from queries of the OECD databases. Food prices will be checked at the database of the FAO and development issues are discussed on findings at databases of UNDP.

How to import these data in an excel spreadsheet and clean the data matrix preparing for calculations, is the second topic of this course.

In this hands-on course we will use published stories from international newspapers and magazines like Financial Times and the Economist, and will try to find the data  and databases behind these stories.

Trainer: Peter Verweij

When? Friday November 21st, 3.45 PM
Where? Erasmushogeschool, Room 1.10

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Hoe komt de journalistiek uit de crisisstand? Ontsnapt ons vak na de opeenstapeling van crises – corona, Oekraïne, klimaat, gas, vertrouwen en wat niet meer – ooit nog uit het frame waar ze zelf zo verslaafd aan is?

 

conferentie-1x

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk