Conferentie

Digging for global data

Food prices are rising steep; unemployment in the EU is going up, Sub-Sahara developing countries are doing well in ICT development. How do you check these statements, or find the data to sustain these statements? If you use Google keyword search je  will miss 80% of the fun. Google indexes not more than 20% of the information on the web. The other 80% is stored in databases, hidden behind the front door of the portal of international organizations.

This workshop aims at exploring the journalistic use of databases of international organizations. This course does not give an overview of all international databases. It is just a sample to show how important these data are for research and reporting. We start with the database of the Dutch Central Bureau for Statistics, which uses a new interface. Next we explore economic databases of the EU. We will compare these findings with results from queries of the OECD databases. Food prices will be checked at the database of the FAO and development issues are discussed on findings at databases of UNDP.

How to import these data in an excel spreadsheet and clean the data matrix preparing for calculations, is the second topic of this course.

In this hands-on course we will use published stories from international newspapers and magazines like Financial Times and the Economist, and will try to find the data  and databases behind these stories.

Trainer: Peter Verweij

When? Friday November 21st, 3.45 PM
Where? Erasmushogeschool, Room 1.10

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk