Conferentie, Kenniscentrum

CAR Programme

Working with data and publishing on the web: brand new CAR-features in Brussels

VVOJ takes a different turn in Brussels: while governments slam their doors on reporters, warehouses full of data in Europe welcome dedicated diggers as never before. That’s why the computer training (CAR) sessions in Brussels will be packed with tools and techniques for gathering, analyzing and publishing data.

Also new and promising: investigative journalists who publish their stories / reports on the Internet. For some it is a way to publish additions to stories they covered for their paper or TV-station. For others, it is an escape from the ‘njet’ they keep hearing from traditional media that don’t want to invest in in-depth journalism. How to reach an audience on the web? There are CAR-classes to teach you how.

Friday November 21st

 1. The Investigators Toolbox – 2.00 PM
 2. Demonstration LexisNexis – 2.00PM
 3. Domain games – 2.00 PM
 4. CSI Internet – 2.00 PM
 5. Put it in a box – 2.00 PM
 6. Top Tools & Techniques – 3.45 PM
 7. Digging for global data – 3.45 PM
 8. Build your own website – 3.45 PM
 9. Webscraping – 3.45 PM
 10. Online polling – 3.45 PM

Saturday November 22nd

 1. Online social networking – 9.00 AM
 2. Invisible reporting – 9.00 AM
 3. Top Tools & Techniques – 9.00 AM
 4. A personal search engine – 9.00 AM
 5. Source mapping – 10.45 AM
 6. What meets the eye – 10.45 AM
 7. Stay tuned – 10.45 AM
 8. News on a map – 10.45 AM
 9. Connecting the dots – 10.45 AM
 10. Top Tools & Techniques – 2.00 PM
 11. How to survive the EU information jungle? – 2.00 PM
 12. A personal search engine – 2.00 PM
 13. Demonstration Caspio Bridge (managers track) – 2.00 PM

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk