Conferentie, Kenniscentrum

CAR Programme

Working with data and publishing on the web: brand new CAR-features in Brussels

VVOJ takes a different turn in Brussels: while governments slam their doors on reporters, warehouses full of data in Europe welcome dedicated diggers as never before. That’s why the computer training (CAR) sessions in Brussels will be packed with tools and techniques for gathering, analyzing and publishing data.

Also new and promising: investigative journalists who publish their stories / reports on the Internet. For some it is a way to publish additions to stories they covered for their paper or TV-station. For others, it is an escape from the ‘njet’ they keep hearing from traditional media that don’t want to invest in in-depth journalism. How to reach an audience on the web? There are CAR-classes to teach you how.

Friday November 21st

 1. The Investigators Toolbox – 2.00 PM
 2. Demonstration LexisNexis – 2.00PM
 3. Domain games – 2.00 PM
 4. CSI Internet – 2.00 PM
 5. Put it in a box – 2.00 PM
 6. Top Tools & Techniques – 3.45 PM
 7. Digging for global data – 3.45 PM
 8. Build your own website – 3.45 PM
 9. Webscraping – 3.45 PM
 10. Online polling – 3.45 PM

Saturday November 22nd

 1. Online social networking – 9.00 AM
 2. Invisible reporting – 9.00 AM
 3. Top Tools & Techniques – 9.00 AM
 4. A personal search engine – 9.00 AM
 5. Source mapping – 10.45 AM
 6. What meets the eye – 10.45 AM
 7. Stay tuned – 10.45 AM
 8. News on a map – 10.45 AM
 9. Connecting the dots – 10.45 AM
 10. Top Tools & Techniques – 2.00 PM
 11. How to survive the EU information jungle? – 2.00 PM
 12. A personal search engine – 2.00 PM
 13. Demonstration Caspio Bridge (managers track) – 2.00 PM

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk