Conferentie, Kenniscentrum

A personal search engine

Build a personal search engine, that is better in finding what you’re looking for than Google.

When we hear the the term “search engine”, the companies Google, Yahoo or the Russian Yandex may immediately come to mind. While these companies have immense resources and do a very good job of identifying web pages with specific keywords, these browser-based search engines also have immense limitations that reduce their effectiveness for researchers.

The main limitation of the popular browser-based search engines is that they do not know what you intend to do with the information once it is delivered. In other words, these generic search engines don’t understand the context in which you are performing your search. For example, when you enter the search term “ice cream” into a search engine, it doesn’t know if you are conducting the search to learn the nutritional value, how the commodity price has changed in the last year, how it ice cream is made or because you are looking for a local ice cream parlor. None of these specifics are dealt with because search engines don’t know your motives.

If you need to search for very specific information, you will need a personal task-specific search engine. Such a program can be written specifically to zero in on what you are looking for and have a plan for what to do with that informatoin once it is found. Personal search engines can also search for things that are inaccessible to common browser-based search engines. For example, a personal search engine can search password protected websites, websites on private networks or files that do not use web protocols. In addition, custom search engines can also automatically act on the information they find, resulting in automated research robots!

This session is peppered with actual examples of personal search engines written by the speaker and how those search engines made research easier for private investigators, court record investigators, procurement officers, celebrities and owners of niche businesses. After this session, you will have an insiders understanding of how custom automated agents and greatly assist in investigative research online.

Trainer: Mike Schrenk

When? Saturday November 22nd, 09.00 AM & 2.00 PM!
Where? Erasmushogeschool, Room 1.10 (1st floor)

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk