De Loep, Nieuws

Nominaties VVOJ prijs 2008

Amsterdam, 18 augustus – De jury van de VVOJ-prijs heeft maandag de genomineerden voor de prijs van 2008 bekend gemaakt. In de categorieën tekstuele en audiovisuele producties zijn er elk drie genomineerden. Voor de aanmoedigingsprijs werden twee journalisten genomineerd.

Joep Dohmen (NRC Handelsblad) kreeg een nominatie in de categorie tekstuele producties voor zijn artikelenreeks Chaos bij de belastingdienst. In dezelfde categorie werden ook Vasco van der Boon en Gerben van der Marel (Financieel Dagblad) genomineerd, voor hun artikelenreeks over Vastgoedfraude. Jan Meeus en Herman Staal (NRC Handelsblad) kregen de nominatie voor hun publicaties over Prorail en aanverwante organisaties.

In de categorie audiovisuele producties nomineerde VVOJ-jury Jan Puype en Wim Vanden Eynde (Panorama-VRT) voor Pax Electrabel, hun onderzoek over de greep van elektriciteitsproducenten op de Belgische maatschappij.

Marije Meerman, William de Bruijn en Barbara Coolen (Tegenlicht, VPRO) voor hun programma De verkoop van een oorlog, over de oorlog met Irak. Hetty Nietsch en André Tak van Zembla (VARA/NPS) ontvingen de nominatie voor hun uitzending Moord, doodslag, taakstraf.

De Nederlandse Liset van Ravenzwaaij en de Vlaamse Steven Vandenbergh, allebei stagiair bij Het Parool, werden genomineerd voor de aanmoedigingsprijs. Aanleiding was Een sint-bernard geeft 135 dagen licht, hun onderzoek naar de weg die restanten van dieren afleggen van dierenambulance naar elektriciteitscentrale.

Tweede genomineerde in deze categorie is Mirjam Pool, met haar boek Alle dagen schuld over de huiselijke en financiële situatie van de allerarmste inwoners van Almelo en onthult hoe alcoholverslaafden ten onrechte gebruik maken van een WAJONG uitkering.

De prijs voor de tekstuele en audiovisuele producties bestaat uit 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

De uiteindelijke winnaars van de VVOJ-prijs 2008 worden tijdens de Europese VVOJ conferentie op 21 november 2008 in Brussel bekend gemaakt. Indien een prijs wordt toegekend aan een productie met meer dan één auteur, krijgen de auteurs elk een beeldje en een oorkonde; het geldbedrag wordt dan gedeeld.

Voor meer informatie over het genomineerde werk, klikt u hier.

Klik hier voor alles over de VVOJ-Prijs.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk