De Loep, Nieuws

Nominaties VVOJ prijs 2008

Amsterdam, 18 augustus – De jury van de VVOJ-prijs heeft maandag de genomineerden voor de prijs van 2008 bekend gemaakt. In de categorieën tekstuele en audiovisuele producties zijn er elk drie genomineerden. Voor de aanmoedigingsprijs werden twee journalisten genomineerd.

Joep Dohmen (NRC Handelsblad) kreeg een nominatie in de categorie tekstuele producties voor zijn artikelenreeks Chaos bij de belastingdienst. In dezelfde categorie werden ook Vasco van der Boon en Gerben van der Marel (Financieel Dagblad) genomineerd, voor hun artikelenreeks over Vastgoedfraude. Jan Meeus en Herman Staal (NRC Handelsblad) kregen de nominatie voor hun publicaties over Prorail en aanverwante organisaties.

In de categorie audiovisuele producties nomineerde VVOJ-jury Jan Puype en Wim Vanden Eynde (Panorama-VRT) voor Pax Electrabel, hun onderzoek over de greep van elektriciteitsproducenten op de Belgische maatschappij.

Marije Meerman, William de Bruijn en Barbara Coolen (Tegenlicht, VPRO) voor hun programma De verkoop van een oorlog, over de oorlog met Irak. Hetty Nietsch en André Tak van Zembla (VARA/NPS) ontvingen de nominatie voor hun uitzending Moord, doodslag, taakstraf.

De Nederlandse Liset van Ravenzwaaij en de Vlaamse Steven Vandenbergh, allebei stagiair bij Het Parool, werden genomineerd voor de aanmoedigingsprijs. Aanleiding was Een sint-bernard geeft 135 dagen licht, hun onderzoek naar de weg die restanten van dieren afleggen van dierenambulance naar elektriciteitscentrale.

Tweede genomineerde in deze categorie is Mirjam Pool, met haar boek Alle dagen schuld over de huiselijke en financiële situatie van de allerarmste inwoners van Almelo en onthult hoe alcoholverslaafden ten onrechte gebruik maken van een WAJONG uitkering.

De prijs voor de tekstuele en audiovisuele producties bestaat uit 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

De uiteindelijke winnaars van de VVOJ-prijs 2008 worden tijdens de Europese VVOJ conferentie op 21 november 2008 in Brussel bekend gemaakt. Indien een prijs wordt toegekend aan een productie met meer dan één auteur, krijgen de auteurs elk een beeldje en een oorkonde; het geldbedrag wordt dan gedeeld.

Voor meer informatie over het genomineerde werk, klikt u hier.

Klik hier voor alles over de VVOJ-Prijs.

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk