Biografie

Mark Schapiro

Mark Schapiro is editorial director of the Center for Investigative Reporting

Schapiro has been an investigative journalist for more than two decades and has built an award-winning track record with a focus on environmental and international affairs. His work has appeared in publications such as Harper’s, The Nation, Mother Jones, and The Atlantic Monthly; on television, as a correspondent for NOW with Bill Moyers and FRONTLINE/World; and on radio, as a correspondent for Marketplace. His cover story in December for The Nation, “New Power for ‘Old Europe,’” and series for public radio’s Marketplace, “Brussels Clout,” attracted wide interest and served as the springboard for an expanded investigation into the growing influence of the European Union insetting international environment, health and safety regulations. The resulting book, Exposed, was published by Chelsea Green Publishing in September 2007. His investigation for Frontline/World into the sinking of the Prestige oil tanker and the maritime system that made it possible was disseminated widely inside the European Parliament, and received an award from the Society of Environmental Journalists. Mark has worked and lived in and out of Europe for some 20 years, as a reporter and as founding editor of InterNation, a consortium of journalists producing international investigative stories.

Programme
On the fate-of-the-earth beat (Saturday November 22nd, – 9.00 AM)
MultiMedia (Saturday November 22nd, – 10.45 AM)

Links
Exposed
The Center for Investigative Reporting
Toxic Toys
Mark Schapiro’s Blog

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk