Biografie

Loretta Napoleoni

Loretta Napoleon is the best selling author of Terror Incorporated and Insurgent Iraq. She is an expert on financing of terrorism and advises several governments on counter-terrorism. She is senior partner of G Risk, a London based risk agency. As Chairman of the countering terrorism financing group for the Club de Madrid, Napoleoni brought heads of state from around the world together to create a new strategy for combating the financing of terror networks.

Born and raised in Rome, in the mid 1970s Loretta Napoleoni became an active member of the feminist movement and a political activist. She was a Fulbright scholar at Johns Hopkins University’s Paul H. Nitze School of Advanced International Studies in Washington DC and a Rotary Scholar at the London School of Economics. As an economist she worked for several banks and international organizations in Europe and the US. In the early 1980s she worked at the National Bank of Hungary on the convertibility of the florin that became the blue print for the convertibility of the ruble a decade later.

Ms Napoleoni is also a journalist and has worked as a foreign correspondent for several Italian financial papers. Her work appears regularly in many journals and publications, including several European newspapers. She lectures regularly on the financing of terrorism. She has written novels, guide books in Italian and translated and edited books on terrorism; her most recent novel, Dossier Baghdad, is a financial thriller set during the Gulf War. She was among the few people to interview the Red Brigades in Italy after three decades of silence.

Loretta Napoleoni lives in London and Whitefish, Montana, with her husband and their children.

Programme
The dark side of European cash flow (Saturday November 22nd, 9.00 AM)

Links
deresearcher.nl
Loretta Napoleon
Wikipedia

Links
Loretta Napoleon
Wikipedia

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk