Conferentie, Kenniscentrum, Woo

Wobbing Europe

Wobbing EuropeWhat is wobbing? Wobbing is a verb, it derives from the name of the Dutch and Flemish laws: Wet Openbaarheid van Bestuur, which means Law about the Openness of the Administration. The volunteer journalists behind the website Wobbing.eu aim to inspire and support journalists to use their right of freedom of information as a journalistic tool. Wobbing.eu aims to build a network too, where journalists can meet and exchange experiences. Wobbing.eu aims, finally, to watch developments in order to further stronger legislation useful for journalists. Brigitte Alfter (born in Germany, based in Brussels and Copenhagen) has covered European affairs and EU-matters for a number of years. She uses freedom of information legislation as a journalistic tool and conducts training on the subject. She is knowledgeable in media and minority issues.

Speaker: Brigitte Alfter (editor in chief wobbing.eu)
Moderator: Karel Platteau (editor wobbing.eu)

When? Friday November 21st, 3.45 PM
Where? Erasmushogeschool, Room 3.13

_______
Follow the ‘wobbing’-track
Round table sessions
Cross border journalism on pharmaceuticals – including wob-requests in Denmark, Belgium, the Netherlands and on EU-level.

This wobbing-track is made possible thanks to VVOJ, Wobbing Europe and the Open Society Institute.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk