Conferentie, Kenniscentrum

Minorities in Europe

How to look at minorities in Europe?
In times of globalization when towns all over the world are looking more and more identical journalists in the tradition of Truman Capote and Tom Woolfe are looking for their own identity and roots. Apparently with a lot of success. The ‘New Journalism’ of the seventies for some years now is experiencing a revival. How do literary journalists work? How do they proceed to detect the best sources? How do they assemble exact data? How do they succeed in writing the most fascinating stories?

Pascal Verbeken, journalist and Flemish author of the price winning book ‘Poor Wallonia’ and the Turkish journalist Mehmet Koksal living in Brussels and working for Courrier international reveal their secrets. Pascal Verbeken explains how he launched a search for the poor Flemish emigrants that left their villages at the beginning of the past century when Flanders was one of the poorest regions in Europe to live in the highly industrialised Wallonia at that time one of the richest areas in the world. Mehmet Koksal shows how he as a Turkish journalist has a huge advantage in covering multicultural society, giving plenty of suggestions how to deal with multicultural reporting.

Speakers: Pascal Verbeken & Mehmet Koksal
Moderator: Marleen Teugels

When? Friday November 21st, 3.45 PM
Where? Erasmushogeschool, 3.15

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk