Kenniscentrum, Nieuws

OnJo zoekt samenwerking met studenten

Amsterdam, 13 augustusOnJo wil gaan samenwerken met universiteiten en hogescholen. Doel: jongeren naar de website trekken. OnJo is de gezamenlijke website van de Nederlandse onderzoeksjournalistieke programma’s Zembla, Reporter en Argos, van de publieke omroep, en richt zich op de nieuwsconsument.

“Onderzoek wijst uit dat jongeren geïnteresseerd zijn in nieuws, en ook in meer diepgaand nieuws,” aldus OnJo-redacteur Wil van der Schans aan de VVOJ.

“We zijn nog niet zo lang begonnen met onze website en tot nu toe krijgen we een bescheiden paar honderd bezoekers per dag. Dat moeten er binnenkort veel meer worden, bij voorkeur jongeren. Daarom willen we gaan samenwerken met universiteiten en hogescholen. Daar zitten vele studenten die goed en bijzonder onderzoek hebben gedaan. We denken erover om studenten met een bepaalde expertise uit te nodigen om bij ons over hun onderzoek te publiceren.”

Mooier kan het bijna niet: de student krijgt een platform terwijl OnJo kostenloos uitgezochte onderwerpen op een presenteerblaadje krijgt, en automatisch nieuw talent kan ‘strikken.’

Maar voordat het zo ver is, zullen er andere vernieuwingen worden doorgevoerd. Sinds deze week stuurt OnJo, waaraan twee redacteuren voltijd werken, zijn abonnees een wekelijkse nieuwsbrief.

De nieuwsbrief informeert de nieuwsconsument over de inhoud van komende programma’s, maar verschaft ook extra informatie die in de televisie of radiouitzending niet aan bod komen.

“De hedendaagse nieuwsconsument wil zowel verbreding als verdieping,” vertelt van der Schans. “De nieuwsbrief is daar een onderdeel van, maar binnenkort kun je nog veel meer verwachten op de website. Denk aan reacties op de uitzendingen en maar ook portretten en weblogs van de makers.”

Gevraagd of de OnJo-redactie het geen risico vindt om weblogs – berucht om hun eindeloze lappen tekst die vaak weinig informatie bevatten – te integreren in een onderjournalistieke website, zegt Van der Schans dat die vrees ongegrond is.

“De OnJo-weblogs zullen geen grote frequentie hebben, en, anders dan de typische amateurweblogs, hebben ze een duidelijke focus. Doel is om de kijker inzicht te verschaffen in het maken van een programma. Er komen vragen aan bod als waarom een journalist gekozen heeft voor dat thema of die specifieke benadering.”

OnJo is op dit moment het samenwerkingsverband van drie programma’s, maar het is de bedoeling dat ook programma’s als EO De Ochtenden en NOVA eraan zullen bijdragen. Die bundeling van krachten moet uiteindelijk leiden tot een hoger niveau van de onderzoeksjournalistiek in Nederland, alsdus van der Schans.

“De concurrentie op het gebied van de onderzoeksjournalistiek is niet groot in Nederland,” zegt Van der Schans. “Door onze website informeer je niet alleen de nieuwsconsument, maar stimuleer je als journalist ook elkaar. Je kunt namelijk heel eenvoudig kijken wat er bij een ander programma al over hetzelfde thema is gemaakt.”

Bang dat mensen de televisie en radio verlaten om alleen nog maar achter internet te zitten, is Van der Schans niet. “Ik ben niet heel goed ingevoerd in de kijkcijfers, maar voor zover ik weet is het aantal kijkers van onze programma’s redelijk stabiel.”

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk