Nieuws

Nederlandse zoekmachine eerste met Europees Privacy Certificaat

Amsterdam, 14 juli – Het Nederlandse bedrijf IxQuick is het eerste bedrijf dat maandag een zogeheten Europees Privacy Certificaat kreeg. Het bedrijf kreeg het certificaat uit handen van EuroPrise, een Europese organisatie die onderzoekt hoe bedrijven omgaan met de persoonsgegevens die zij in hun bezit krijgen.

Door Rachel Levy

Aan de VVOJ vertelt Robert Beens, directeur van IxQuick, dat de prijs op een “ideaal moment komt. Nog geen tien dagen geleden hadden we de zaak van YouTube, waarbij een New Yorkse rechtbank opdracht gaf om alle persoongegevens die het bezat, aan Viacom te overhandigen. Dit incident bevestigt wat IxQuick al een hele tijd zegt: alleen het wissen van data garandeert de privacy.”

IxQuick is een zogeheten meta-zoekmachine, beschikbaar in zeventien talen, die gebruik maakt van allerlei andere zoekmachines om een eigen resultatenlijst te produceren.

Zoekmachines bewaren in principe altijd de ip-addressen (internet protocol) op hun servers, die naar de provider van de gebruikers verwijzen. Ook laten ze zogeheten ‘cookies’ achter op de computers van de gebruikers van de desbetreffende zoekmachine, die vervolgens het zoekgedrag van de computergebruiker in de gaten houden.

IxQuick doet dit allemaal niet. Alle ip-adressen en alle geanonimiseerde bestanden – bestanden waarmee het internetgedrag van de gebruiker in de gaten wordt gehouden – worden gewist.

Om misbruik te voorkomen van de zoekmachine door zoekrobots, die automatische zoekopdrachten geven in de hoop persoonlijke gegevens te achterhalen, worden de ip-adressen na 48 uur gewist.

Beens zegt dat technici deze tijd nodig hebben om de ip-adressen te traceren en te blokkeren. De geanonimiseerde bestanden worden na uiterlijk 14 dagen geveegd.

Geanonimiseerde bestanden bevatten onder andere informatie over hoeveel zoekopdrachten er zijn
gegeven, waarnaar er werd gezocht, en in welke talen. Zoekmachines gebruiken dit soort informatie meestal om hun zoekmethoden te verbeteren.

IxQuick, dat in 1998 is opgericht, bewaart al sinds 2006 geen persoonsgegevens meer. Hiertoe werd besloten nadat directeur Beens, zelf jurist, er achter kwam dat een bedrijf feitelijk aansprakelijk was voor alle informatie die het bewaarde.

Maar belangrijker nog was dat IxQuick zelf gelooft in het garanderen van privacy.

“Mensen realiseren zich in toenemende mate wat er met hun privacy op het internet gebeurt”, aldus Beens.

Beens zegt dat IxQuick er financieel bij inschiet door geen geanonimiseerde besstanden te bewaren, aangezien de advertentie-inkomsten hierdoor laag blijven.

“We hopen dit te kunnen opheffen door meer zoekopdrachten te krijgen. Het feit dat wij de bescherming van persoonsgegevens hoog achten, verhoogt ook onze marktwaarde.”

Beens wil niet zeggen hoeveel zoekopdrachten IxQuick in Nederland krijgt, maar zegt dat het een ‘middelgrote speler’ is op de tien procent van de zoekmachinemarkt die niet door Google wordt beheerst in Nederland.

Maar de toekomst ziet IxQuick toch vooral in Duitsland, aldus Beens “waar het privacy-bewustzijn veel meer is ontwikkeld dan elders in de wereld. Het onderwerp leeft bij de mensen en ook qua wetgeving loopt Duitsland voorop in de wereld als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens. Dat heeft mede te maken met het Stasi-verleden van het land, denk ik.”

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk