Nieuws

Web-expo Woodward en Bernstein

‘5 men arrested’, zo begint het eerste notitieblaadje dat de Amerikaanse journalist Bob Woodward in juni 1972 aan de telefoon volkrabbelde naar aanleiding van de inbraak in het Watergate-complex. Samen met zijn Washington Post-collega Carl Bernstein publiceerde hij vele onthullende verhalen over het schandaal, nog altijd een schoolvoorbeeld van onderzoeksjournalistiek. Originele aantekeningen en krantenknipsels vind je op een web-expositie van Het Harry Ransom Center van de Universiteit van Texas.

De web-expositie is al een tijdje online, maar daarom niet minder aardig. De collectie omvat een flink aantal ingescande notitievellen en krantenknipsels. Zoals aantekeningen van een gesprek met Kenneth Dahlberg over de befaamde cheque van 25.000 dollar en het eerste Post-verhaal waarin de Watergate-inbraak wordt gerelateerd aan een sabotageprogramma van Nixons Witte Huis-staf. Ook aantekeningen die Woodward maakte na ontmoetingen met Deep Throat, de geheime bron die later Mark Felt bleek te zijn, zijn gescand.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk