Conferentie, Kenniscentrum

About Brussels

Brussels is the capital and largest city of Belgium, and the administrative heart of the European Union. Brussels is a city of over one million inhabitants.

Brussels is considered the de facto capital of the European Union, and hosts many of its key institutions (amongst them, the International Federation of Journalists and the European Federation of Journalists). NATO, the Western European Union and Eurocontrol are also headquartered in the city.

Language
Originally a Dutch-speaking city, Brussels is nowadays officially bilingual French-Dutch. French is the mother tongue of the majority of the population and the lingua franca.

International
The city also plays host to 1000 other international organisations and 2000 international corporations. Brussels is third in the number of international conferences it hosts, also becoming one of the largest convention centres in the world. The presence of the EU and the other international bodies has led to a larger number of ambassadors and journalists in Brussels than in Washington D.C.. International schools have also been established to serve this presence.

Explore Brussels

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk