Kenniscentrum, Nieuws

Journalist tegen NVJ: negeer Europese prijs journalistiek

Amsterdam, 8 april – Onderzoeksverslaggever Jeroen Trommelen van de Volkskrant roept alle Nederlandse en Belgische journalisten op om niet mee te dingen naar de Europese Parlement Prijs van de Journalistiek. Trommelen dook in de achtergronden van deze onlangs ingestelde prijs. Hij concludeerde dat de prijs bedoeld is voor wat hij ‘hoera-journalistiek’ noemt.

Vorige week berichtte de VVOJ dat de inzendingstermijn is geopend voor de Europese Parlement Prijs voor de Journalistiek. De prijs, waaraan een geldbedrag van 5.000 euro is verbonden, wordt in 2008 voor het eerst uitgereikt.

Het persbericht van de organisatie van de Europese Parlementprijs meldt de prijs is bedoeld voor ‘journalisten die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan een grotere feitenkennis over de Europese instellingen en beter begrip voor het Brussels beleid’.

Op de website van De Nieuwe Reporter betoogt Jeroen Trommelen waarom onafhankelijke journalisten de prijs zouden moeten negeren. Zo ontbreekt, vertelt Trommelen, een onafhankelijke jury:

Drie van de negen leden van de hoofdjury zijn leden van het Europees Parlement,’ aldus Trommelen. ‘Ze wordt voorgezeten door de ondervoorzitter van het Europees Parlement die belast is met het voorlichtings- en communicatiebeleid. In de lidstaten wordt een lokale jury gevormd, waar volgens het reglement vertegenwoordigers moeten plaatsnemen van ‘de nationale verenigingen van journalisten.’ In Nederland is dat de NVJ. Ik roep het bestuur van de NVJ bij deze op géén medewerking te verlenen aan deze beschamende vertoning.’

Verderop schrijft Trommelen: “De NVJ heeft zelf De Tegel; een prijs van een jury die wél onafhankelijk is. Daarnaast hebben we in Nederland en Vlaanderen de VVOJ-prijs voor onderzoeksjournalistiek van de Vereniging Van Onderzoeksjournalisten, ook met een onafhankelijke jury, en toegankelijk voor niet-hoera-producties. Wie zich daarvoor wil aanmelden, heeft overigens nog twee weken de tijd: de inschrijving (http://www.vvoj.org/vvoj-prijs) eindigt op 16 april.”

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk