Kenniscentrum, Nieuws

De nieuwe Pulitzer-oogst

De 92ste toekenning van de Pulitzer-prijzen is vooral de Washington Post goed bekomen: zes Pulitzers wist de krant in de wacht te slepen. Behalve dan in de categorie ‘investigative reporting’. Daarin werden dit jaar twee winnaars benoemd, de New York Times en de Chicago Tribune. Op de Pulitzer-site is een groot archief te vinden met winnende publicaties.

De New York Times krijgt de onderzoeks-Pulitzer met een serie over giftige ingrediënten in medicijnen en andere producten die de Verenigde Staten uit China hebben geïmporteerd. De tweede Pulitzer voor onderzoeksjournalistiek gaat naar de redactie van de Chicago Tribune, die gebrekkig toezicht op speelgoed en kinderstoeltjes aan de kaak stelde.

De Pulitzer-winnaars voor 2008 werden maandag 7 april bekend gemaakt. De Washington Post won onder meer in de prestigieuze ‘Public service‘-categorie met de onthulling van misstanden bij de behandeling van gewonde militairen in het Walter Reed Hospital.

Volgens de New York Times gaat steeds vaker een kleine groep grote kranten met de prijzen aan de haal. De Washington Post, de Wall Street Journal, de Los Angeles Times en de New York Times hebben de afgelopen acht jaar al 65 Pulitzers gewonnen, tegen 45 in de jaren negentig. De schrijver van een boek over de Pulitzers, Roy Harris, zegt in de krant dat bezuinigingsronden die veel media hebben doorgevoerd de grote kranten in de kaart spelen.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk