Kenniscentrum, Nieuws

De nieuwe Pulitzer-oogst

De 92ste toekenning van de Pulitzer-prijzen is vooral de Washington Post goed bekomen: zes Pulitzers wist de krant in de wacht te slepen. Behalve dan in de categorie ‘investigative reporting’. Daarin werden dit jaar twee winnaars benoemd, de New York Times en de Chicago Tribune. Op de Pulitzer-site is een groot archief te vinden met winnende publicaties.

De New York Times krijgt de onderzoeks-Pulitzer met een serie over giftige ingrediënten in medicijnen en andere producten die de Verenigde Staten uit China hebben geïmporteerd. De tweede Pulitzer voor onderzoeksjournalistiek gaat naar de redactie van de Chicago Tribune, die gebrekkig toezicht op speelgoed en kinderstoeltjes aan de kaak stelde.

De Pulitzer-winnaars voor 2008 werden maandag 7 april bekend gemaakt. De Washington Post won onder meer in de prestigieuze ‘Public service‘-categorie met de onthulling van misstanden bij de behandeling van gewonde militairen in het Walter Reed Hospital.

Volgens de New York Times gaat steeds vaker een kleine groep grote kranten met de prijzen aan de haal. De Washington Post, de Wall Street Journal, de Los Angeles Times en de New York Times hebben de afgelopen acht jaar al 65 Pulitzers gewonnen, tegen 45 in de jaren negentig. De schrijver van een boek over de Pulitzers, Roy Harris, zegt in de krant dat bezuinigingsronden die veel media hebben doorgevoerd de grote kranten in de kaart spelen.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk