Kenniscentrum, Nieuws

De nieuwe Pulitzer-oogst

De 92ste toekenning van de Pulitzer-prijzen is vooral de Washington Post goed bekomen: zes Pulitzers wist de krant in de wacht te slepen. Behalve dan in de categorie ‘investigative reporting’. Daarin werden dit jaar twee winnaars benoemd, de New York Times en de Chicago Tribune. Op de Pulitzer-site is een groot archief te vinden met winnende publicaties.

De New York Times krijgt de onderzoeks-Pulitzer met een serie over giftige ingrediënten in medicijnen en andere producten die de Verenigde Staten uit China hebben geïmporteerd. De tweede Pulitzer voor onderzoeksjournalistiek gaat naar de redactie van de Chicago Tribune, die gebrekkig toezicht op speelgoed en kinderstoeltjes aan de kaak stelde.

De Pulitzer-winnaars voor 2008 werden maandag 7 april bekend gemaakt. De Washington Post won onder meer in de prestigieuze ‘Public service‘-categorie met de onthulling van misstanden bij de behandeling van gewonde militairen in het Walter Reed Hospital.

Volgens de New York Times gaat steeds vaker een kleine groep grote kranten met de prijzen aan de haal. De Washington Post, de Wall Street Journal, de Los Angeles Times en de New York Times hebben de afgelopen acht jaar al 65 Pulitzers gewonnen, tegen 45 in de jaren negentig. De schrijver van een boek over de Pulitzers, Roy Harris, zegt in de krant dat bezuinigingsronden die veel media hebben doorgevoerd de grote kranten in de kaart spelen.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk