Kenniscentrum, Nieuws

De nieuwe Pulitzer-oogst

De 92ste toekenning van de Pulitzer-prijzen is vooral de Washington Post goed bekomen: zes Pulitzers wist de krant in de wacht te slepen. Behalve dan in de categorie ‘investigative reporting’. Daarin werden dit jaar twee winnaars benoemd, de New York Times en de Chicago Tribune. Op de Pulitzer-site is een groot archief te vinden met winnende publicaties.

De New York Times krijgt de onderzoeks-Pulitzer met een serie over giftige ingrediënten in medicijnen en andere producten die de Verenigde Staten uit China hebben geïmporteerd. De tweede Pulitzer voor onderzoeksjournalistiek gaat naar de redactie van de Chicago Tribune, die gebrekkig toezicht op speelgoed en kinderstoeltjes aan de kaak stelde.

De Pulitzer-winnaars voor 2008 werden maandag 7 april bekend gemaakt. De Washington Post won onder meer in de prestigieuze ‘Public service‘-categorie met de onthulling van misstanden bij de behandeling van gewonde militairen in het Walter Reed Hospital.

Volgens de New York Times gaat steeds vaker een kleine groep grote kranten met de prijzen aan de haal. De Washington Post, de Wall Street Journal, de Los Angeles Times en de New York Times hebben de afgelopen acht jaar al 65 Pulitzers gewonnen, tegen 45 in de jaren negentig. De schrijver van een boek over de Pulitzers, Roy Harris, zegt in de krant dat bezuinigingsronden die veel media hebben doorgevoerd de grote kranten in de kaart spelen.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk