Nieuws

Fonds tegen juridische powerplay

Arne van der Wal, hoofdredacteur van FEM Business, is voorzitter van een nieuw fonds voor journalisten die juridische dreiging of tegenwerking ondervinden bij hun onderzoek. De stichting Muckraker is een initiatief van journalist Eric Smit. Volgens Van der Wal worden kritische publicaties steeds vaker al bij voorbaat aangevochten. “Het verschijnsel doet zich voor dat journalisten al een brief van de adocaat krijgen nog voordat er iets is gepubliceerd”, zei hij maandagochtend in Goedenmorgen Nederland.

“Door misbruik te maken van het juridisch systeem kun je bepaalde publicaties gewoon voorkomen.”

Die juridisering van de maatschappij vindt Van der Wal een “vervelende ontwikkeling”.

“Tegewoordig worden journalisten keihard aangepakt door mensen met hele diepe zakken. Niet alleen door rijkaards, maar ook door de overheid. De mensen die zich in Spijkers hebben verdiept, zijn door de staat kapotgeprocedeerd”, aldus Van der Wal, verwijzend naar de zaak rondom Defensie-klokkenluider Fred Spijkers. In die kwestie typeerden rechtswetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam onlangs de tegenwerking die Spijkers zelf ondervond als “kwaadaardig”.

Volgens Van der Wal is het niet relevant welke geldschieters de fondskas vullen. De stichting is er “niet om journalisten te onderhouden”, maar puur om hen bij te staan in juridische procedures.

Op 10 december 2007 hield de VVOJ een debatcafé over juridische powerplay tegen journalisten. Een van de sprekers was Alexander Nijeboer, die veel tegenwerking ondervond bij zijn onderzoek in de Spijkers-zaak.

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk