Nieuws

Fonds tegen juridische powerplay

Arne van der Wal, hoofdredacteur van FEM Business, is voorzitter van een nieuw fonds voor journalisten die juridische dreiging of tegenwerking ondervinden bij hun onderzoek. De stichting Muckraker is een initiatief van journalist Eric Smit. Volgens Van der Wal worden kritische publicaties steeds vaker al bij voorbaat aangevochten. “Het verschijnsel doet zich voor dat journalisten al een brief van de adocaat krijgen nog voordat er iets is gepubliceerd”, zei hij maandagochtend in Goedenmorgen Nederland.

“Door misbruik te maken van het juridisch systeem kun je bepaalde publicaties gewoon voorkomen.”

Die juridisering van de maatschappij vindt Van der Wal een “vervelende ontwikkeling”.

“Tegewoordig worden journalisten keihard aangepakt door mensen met hele diepe zakken. Niet alleen door rijkaards, maar ook door de overheid. De mensen die zich in Spijkers hebben verdiept, zijn door de staat kapotgeprocedeerd”, aldus Van der Wal, verwijzend naar de zaak rondom Defensie-klokkenluider Fred Spijkers. In die kwestie typeerden rechtswetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam onlangs de tegenwerking die Spijkers zelf ondervond als “kwaadaardig”.

Volgens Van der Wal is het niet relevant welke geldschieters de fondskas vullen. De stichting is er “niet om journalisten te onderhouden”, maar puur om hen bij te staan in juridische procedures.

Op 10 december 2007 hield de VVOJ een debatcafé over juridische powerplay tegen journalisten. Een van de sprekers was Alexander Nijeboer, die veel tegenwerking ondervond bij zijn onderzoek in de Spijkers-zaak.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk