Nieuws

Defensie haalt bakzeil tegen Argos

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van het ministerie van Defensie tegen radioprogramma Argos ongegrond verklaard. De programmamakers willen nu dat Defensie-minister Van Middelkoop zijn beschuldiging over “ufo-journalistiek” publiekelijk intrekt. Die beschuldiging uitte de minister begin november tijdens een jubileumbijeenkomst bij het vijftienjarige bestaan van het onderzoeksprogramma. Aanleiding voor de klacht waren twee uitzendingen op 17 en 19 oktober over Nederlandse militaire operaties buiten mandaatgebied.

Download de uitspraak in pdf (3,4 mb).
De klacht van Defensie liet uiteindelijk tot eind december op zich wachten. In het bezwaar richtte Defensie zich niet op de inhoudelijke uitzendingen, maar op het weerwoord dat het ministerie onthouden zou zijn. Maar volgens de Raad heeft Argos het ministerie voldoende gelegenheid tot commentaar geboden en verschillende keren op concrete vragen een reactie gevraagd. Dat het ministerie slechts mondjesmaat gebruik heeft gemaakt van die wederhoor, valt Argos niet aan te rekenen.

Argos wil nu, zo bleek vrijdagochtend op radio 1, dat Van Middelkoop het predikaat “ufo-journalistiek” terugneemt. De onderzoeksredactie bereidt een nieuwe uitzending voor die binnenkort nieuw materiaal naar buiten belooft te brengen.

Lees verder op deze site:
* Verslag VVOJ Debatcafé van 8 oktober 2007, met onder andere Argos-programmamaker Kees van den Bosch
* ‘Ik ga ervan uit dat we wel eens worden afgetapt’

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk