Nieuws

Defensie haalt bakzeil tegen Argos

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van het ministerie van Defensie tegen radioprogramma Argos ongegrond verklaard. De programmamakers willen nu dat Defensie-minister Van Middelkoop zijn beschuldiging over “ufo-journalistiek” publiekelijk intrekt. Die beschuldiging uitte de minister begin november tijdens een jubileumbijeenkomst bij het vijftienjarige bestaan van het onderzoeksprogramma. Aanleiding voor de klacht waren twee uitzendingen op 17 en 19 oktober over Nederlandse militaire operaties buiten mandaatgebied.

Download de uitspraak in pdf (3,4 mb).
De klacht van Defensie liet uiteindelijk tot eind december op zich wachten. In het bezwaar richtte Defensie zich niet op de inhoudelijke uitzendingen, maar op het weerwoord dat het ministerie onthouden zou zijn. Maar volgens de Raad heeft Argos het ministerie voldoende gelegenheid tot commentaar geboden en verschillende keren op concrete vragen een reactie gevraagd. Dat het ministerie slechts mondjesmaat gebruik heeft gemaakt van die wederhoor, valt Argos niet aan te rekenen.

Argos wil nu, zo bleek vrijdagochtend op radio 1, dat Van Middelkoop het predikaat “ufo-journalistiek” terugneemt. De onderzoeksredactie bereidt een nieuwe uitzending voor die binnenkort nieuw materiaal naar buiten belooft te brengen.

Lees verder op deze site:
* Verslag VVOJ Debatcafé van 8 oktober 2007, met onder andere Argos-programmamaker Kees van den Bosch
* ‘Ik ga ervan uit dat we wel eens worden afgetapt’

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk