Nieuws

Defensie haalt bakzeil tegen Argos

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van het ministerie van Defensie tegen radioprogramma Argos ongegrond verklaard. De programmamakers willen nu dat Defensie-minister Van Middelkoop zijn beschuldiging over “ufo-journalistiek” publiekelijk intrekt. Die beschuldiging uitte de minister begin november tijdens een jubileumbijeenkomst bij het vijftienjarige bestaan van het onderzoeksprogramma. Aanleiding voor de klacht waren twee uitzendingen op 17 en 19 oktober over Nederlandse militaire operaties buiten mandaatgebied.

Download de uitspraak in pdf (3,4 mb).
De klacht van Defensie liet uiteindelijk tot eind december op zich wachten. In het bezwaar richtte Defensie zich niet op de inhoudelijke uitzendingen, maar op het weerwoord dat het ministerie onthouden zou zijn. Maar volgens de Raad heeft Argos het ministerie voldoende gelegenheid tot commentaar geboden en verschillende keren op concrete vragen een reactie gevraagd. Dat het ministerie slechts mondjesmaat gebruik heeft gemaakt van die wederhoor, valt Argos niet aan te rekenen.

Argos wil nu, zo bleek vrijdagochtend op radio 1, dat Van Middelkoop het predikaat “ufo-journalistiek” terugneemt. De onderzoeksredactie bereidt een nieuwe uitzending voor die binnenkort nieuw materiaal naar buiten belooft te brengen.

Lees verder op deze site:
* Verslag VVOJ Debatcafé van 8 oktober 2007, met onder andere Argos-programmamaker Kees van den Bosch
* ‘Ik ga ervan uit dat we wel eens worden afgetapt’

Gerelateerde artikelen

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk