Nieuws

‘Arm Wallonië’ gekozen tot beste journalistieke boek

Humo-journalist Pascal Verbeken heeft met ‘Arm Wallonië’ de M.J. Brusseprijs 2008 voor het beste journalistieke boek in de wacht gesleept. In zijn boek spiegelt hij het verarmde Wallonië aan het door hongersnood geteisterde Vlaanderen van honderd jaar geleden. Verbeken, verkozen uit 227 inzendingen, wordt beloond met vijfduizend euro en mag de prijs op 10 maart in Amsterdam in ontvangst nemen.

Waar de Franstalige journalist August de Winne een eeuw geleden het sociale drama in Vlaanderen beschreef, reisde Verbeken nu met dat boek op zak door het ooit bloeiende deel van Wallonië. Andere genomineerden waren Eefje Blankevoort­ met ‘Stiekem kan hier alles’, Pauline de Bok ­ met ‘Blankow’, Caroline de Gruijter ­ met ‘De Europeanen’, Hans Olink ­ met ‘Een Siberische tragedie’, Martijn de Rijk ­ met ‘De nieuwe moskee’ en Pascal Verbeken ­ met ‘Arm Wallonië’.

In februari 2006 is de prijs voor het eerst uitgereikt. Jeroen Smit kreeg hem voor ‘Het Drama Ahold’. De tweejaarlijkse prijs is vernoemd naar M.J. Brusse (1873-1941), de journalist die tientallen jaren lang bijdragen schreef voor de NRC. Brusse was ook de auteur van ‘Boefje’.

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk