Nieuws

‘Arm Wallonië’ gekozen tot beste journalistieke boek

Humo-journalist Pascal Verbeken heeft met ‘Arm Wallonië’ de M.J. Brusseprijs 2008 voor het beste journalistieke boek in de wacht gesleept. In zijn boek spiegelt hij het verarmde Wallonië aan het door hongersnood geteisterde Vlaanderen van honderd jaar geleden. Verbeken, verkozen uit 227 inzendingen, wordt beloond met vijfduizend euro en mag de prijs op 10 maart in Amsterdam in ontvangst nemen.

Waar de Franstalige journalist August de Winne een eeuw geleden het sociale drama in Vlaanderen beschreef, reisde Verbeken nu met dat boek op zak door het ooit bloeiende deel van Wallonië. Andere genomineerden waren Eefje Blankevoort­ met ‘Stiekem kan hier alles’, Pauline de Bok ­ met ‘Blankow’, Caroline de Gruijter ­ met ‘De Europeanen’, Hans Olink ­ met ‘Een Siberische tragedie’, Martijn de Rijk ­ met ‘De nieuwe moskee’ en Pascal Verbeken ­ met ‘Arm Wallonië’.

In februari 2006 is de prijs voor het eerst uitgereikt. Jeroen Smit kreeg hem voor ‘Het Drama Ahold’. De tweejaarlijkse prijs is vernoemd naar M.J. Brusse (1873-1941), de journalist die tientallen jaren lang bijdragen schreef voor de NRC. Brusse was ook de auteur van ‘Boefje’.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk