Nieuws

Publieke omroep lanceert website onderzoeksjournalistiek

De publieke omroep lanceert een nieuw virtueel platform voor onderzoeksjournalistiek, Bureau Onderzoek. Het nieuwe platform is een initiatief van de onderzoeksjournalistieke programma’s Argos (VPRO), Reporter (KRO) en Zembla (VARA/NPS). De website is bedoeld voor zowel makers als consumenten van onderzoeksjournalistiek.

Naast het opnieuw beluisteren of bekijken van uitzendingen, wil de website inzicht geven in wat publieke omroepen aan achtergrondonderzoek doen over actuele thema’s – denk aan asielbeleid en fraude. Dit wordt aangevuld met externe onderzoeken van gerenommeerde internationale omroepen, tijdschriften, kranten en websites, alsmede eigen onderzoek door de webredactie.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk