Conferentie, Kenniscentrum, Nieuws

‘Ik ga er vanuit dat we wel eens worden afgetapt’

Ontmoet eindredacteur Gerard Legebeke van het VPRO-radioprogramma Argos wel eens informanten in een donkere parkeergarage? “Bijna nooit, maar soms wel”, zegt hij in een interview met De Pers. “In Nederland wordt er vrij intensief afgeluisterd door de overheid. Ik ga er dan ook vanuit dat wij ook wel eens worden afgetapt.”

Argos stond in november stil bij haar vijftienjarig bestaan, onder meer met een discussiebijeenkomst in het Utrechtse debatcentrum Tumult. Volgens Legebeke loopt Nederland achter op het gebied van onderzoeksjournalistiek, zegt hij. “In vergelijking met andere landen is onderzoeksjournalistiek hier onderontwikkeld. De journalistiek is hier heel gouvernementeel, enorm op het politieke proces gericht. We denken heel kritisch te zijn, maar eigenblijk leven we in een ontzettend braaf landje.”

Het hele interview met Gerard Legebeke staat in De Pers van woensdag 12 december 2007.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk