Conferentie, Kenniscentrum, Nieuws

‘Ik ga er vanuit dat we wel eens worden afgetapt’

Ontmoet eindredacteur Gerard Legebeke van het VPRO-radioprogramma Argos wel eens informanten in een donkere parkeergarage? “Bijna nooit, maar soms wel”, zegt hij in een interview met De Pers. “In Nederland wordt er vrij intensief afgeluisterd door de overheid. Ik ga er dan ook vanuit dat wij ook wel eens worden afgetapt.”

Argos stond in november stil bij haar vijftienjarig bestaan, onder meer met een discussiebijeenkomst in het Utrechtse debatcentrum Tumult. Volgens Legebeke loopt Nederland achter op het gebied van onderzoeksjournalistiek, zegt hij. “In vergelijking met andere landen is onderzoeksjournalistiek hier onderontwikkeld. De journalistiek is hier heel gouvernementeel, enorm op het politieke proces gericht. We denken heel kritisch te zijn, maar eigenblijk leven we in een ontzettend braaf landje.”

Het hele interview met Gerard Legebeke staat in De Pers van woensdag 12 december 2007.

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk