Conferentie, Kenniscentrum, Nieuws

‘Ik ga er vanuit dat we wel eens worden afgetapt’

Ontmoet eindredacteur Gerard Legebeke van het VPRO-radioprogramma Argos wel eens informanten in een donkere parkeergarage? “Bijna nooit, maar soms wel”, zegt hij in een interview met De Pers. “In Nederland wordt er vrij intensief afgeluisterd door de overheid. Ik ga er dan ook vanuit dat wij ook wel eens worden afgetapt.”

Argos stond in november stil bij haar vijftienjarig bestaan, onder meer met een discussiebijeenkomst in het Utrechtse debatcentrum Tumult. Volgens Legebeke loopt Nederland achter op het gebied van onderzoeksjournalistiek, zegt hij. “In vergelijking met andere landen is onderzoeksjournalistiek hier onderontwikkeld. De journalistiek is hier heel gouvernementeel, enorm op het politieke proces gericht. We denken heel kritisch te zijn, maar eigenblijk leven we in een ontzettend braaf landje.”

Het hele interview met Gerard Legebeke staat in De Pers van woensdag 12 december 2007.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk