Conferentie, Kenniscentrum

Nieuws tot de voordeur

VVOJ Nederlands-Vlaamse conferentie onderzoeksjournalistiek 2007 Groningen

Klik hier voor meer conferentieverslagen

Werkgroep: Nieuws tot de voordeur
Instructeur: Robjan de Heer
Datum en tijd
: zaterdag 17 november 14:00-15:15 uur
Verslag: Steven Vanden Bussche, correspondent VRT Het Laatste Nieuws.

Robjan de Heer verdiept het aspect ‘waar’ uit de vijf W’s (wie, wat, waar, wanneer, waarom, wanneer en hoe) van het primaat van de journalistiek.

Zijn uitgangspunt is dat mensen willen weten op welke plaats een gebeurtenis zich afspeelt. Daarom zijn kaarten handig voor de (regio) journalist. Maar hoe krijg je snel dergelijke metadata uit een (on) gestructureerde stroom feiten ?

Statische internettoepassingen waarbij basisinformatie, zoals adressen en telefoonnummers, aan een eenvoudig kaartje gekoppeld worden, zijn genoegzaam bekend.

Denk aan online telefoongidsen, immobiliënwebsites, en voorstellingen van allerhande filiaalnetwerken. De Heer ging echter nog een stap verder door een dynamisch model te ontwikkelen, waarbij informatie rechtstreeks verwerkt wordt in kaartmateriaal.

Daarvoor is een instrument zoals Geomatcher nodig, waarbij elk type informatie gecodeerd wordt. Daarnaast kun je niet zonder gekoppeld kaartmateriaal, waaronder de gratis ‘googlemaps’.

Concreet worden berichten met woonplaats via RSS-feeds in het systeem gebracht waar ze geografische coördinaten krijgen. Ze worden dan onmiddellijk in kaarten of satellietbeelden verwerkt.

Voorbeelden hiervan zijn de misdaadkaart of de nieuwskaart.

Klassieke tekstberichten kun je op deze wijze in één klap overzichtelijk raadplegen. Het zoeken naar nieuws uit de straat kan bovendien op postcode. Niet alleen de plaatsbepaling, ook weersgesteldheid en andere factoren kunnen aan het bericht gekoppeld worden.

Een leuk handigheidje, maar wat moet de journalist er nu mee? Door middel van een kaart kan hij zijn feiten beter voorstellen, maar het blijft vooral een snoepje voor de lezer die gerichter aan het nieuws geraakt dat hij wil zien.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk