Conferentie, Kenniscentrum

Nieuws tot de voordeur

VVOJ Nederlands-Vlaamse conferentie onderzoeksjournalistiek 2007 Groningen

Klik hier voor meer conferentieverslagen

Werkgroep: Nieuws tot de voordeur
Instructeur: Robjan de Heer
Datum en tijd
: zaterdag 17 november 14:00-15:15 uur
Verslag: Steven Vanden Bussche, correspondent VRT Het Laatste Nieuws.

Robjan de Heer verdiept het aspect ‘waar’ uit de vijf W’s (wie, wat, waar, wanneer, waarom, wanneer en hoe) van het primaat van de journalistiek.

Zijn uitgangspunt is dat mensen willen weten op welke plaats een gebeurtenis zich afspeelt. Daarom zijn kaarten handig voor de (regio) journalist. Maar hoe krijg je snel dergelijke metadata uit een (on) gestructureerde stroom feiten ?

Statische internettoepassingen waarbij basisinformatie, zoals adressen en telefoonnummers, aan een eenvoudig kaartje gekoppeld worden, zijn genoegzaam bekend.

Denk aan online telefoongidsen, immobiliënwebsites, en voorstellingen van allerhande filiaalnetwerken. De Heer ging echter nog een stap verder door een dynamisch model te ontwikkelen, waarbij informatie rechtstreeks verwerkt wordt in kaartmateriaal.

Daarvoor is een instrument zoals Geomatcher nodig, waarbij elk type informatie gecodeerd wordt. Daarnaast kun je niet zonder gekoppeld kaartmateriaal, waaronder de gratis ‘googlemaps’.

Concreet worden berichten met woonplaats via RSS-feeds in het systeem gebracht waar ze geografische coördinaten krijgen. Ze worden dan onmiddellijk in kaarten of satellietbeelden verwerkt.

Voorbeelden hiervan zijn de misdaadkaart of de nieuwskaart.

Klassieke tekstberichten kun je op deze wijze in één klap overzichtelijk raadplegen. Het zoeken naar nieuws uit de straat kan bovendien op postcode. Niet alleen de plaatsbepaling, ook weersgesteldheid en andere factoren kunnen aan het bericht gekoppeld worden.

Een leuk handigheidje, maar wat moet de journalist er nu mee? Door middel van een kaart kan hij zijn feiten beter voorstellen, maar het blijft vooral een snoepje voor de lezer die gerichter aan het nieuws geraakt dat hij wil zien.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk