Conferentie, Kenniscentrum

Digitaal Dossier

VVOJ Nederlands-Vlaamse conferentie onderzoeksjournalistiek 2007 Groningen

Klik hier voor meer conferentieverslagen
Werkgroep: Digitaal Dossier
Instructeur: Luuk Sengers
Datum: zaterdag 17 november
Verslag: Anneke Verbraeken

Luuk Sengers had gelijk. Excel was voor mij een programma voor boekhouders, kommaneukers of nog erger volk. Kleine vakjes die moesten worden opgevuld. Hoe diep kun je zakken? Dat ik altijd op zoek was naar telefoonnummers, emailadressen, aantekeningen of documenten waarvan ik zeker wist dat ik ze toch ergens had opgeslagen op die onmetelijk grote harde schijf, ach, dat hoorde bij het dagelijkse journalistieke freelance leven. Dan googelde je toch even extra (mag trouwens ook niet meer van Sengers, kost teveel elektriciteit zo meldde hij terloops tijdens de CAR-training Digitaal Dossier).

Toen Luuk dus schijnbaar moeiteloos met enkele muisklikken een prachtig overzichtelijk dossier maakte, waarbij documenten, feiten, personen een eigen werkblad kregen, je een compleet nieuw verhaal kon produceren door de feiten anders en volautomatisch te rangschikken, en je uiteindelijk zelfs nog een urenstaat cadeau kreeg, was ik sprakeloos. Zelfs voor een ongeordende geest als ik, leek controle van de chaos mogelijk.

Zondag, direct na de conferentie, begon ik meteen met het aanmaken van mijn eerste dossier. Lees: kopiëren van het digitale dossier van Luuk Sengers (klik aan: digitaal dossier (sjabloon). Na enig geklungel – opeens zijn de muisklikken lang niet zo vanzelfsprekend als in het klasje bij Luuk – lukte het me om een dossier op maat te maken. Geweldig.

Ik heb nu al zeven dossiers en de mooiste muisklik vind ik nog steeds die van autofilter. Dat heeft veel weg van een wonder, want bovenin verschijnen dan allemaal pijltjes. Die zichzelf weer vullen als ik de kolommen vul. Als ik dan wil sorteren, druk ik op zo’n pijl waarna het gewenste overzicht verschijnt voor mijn verrukte ogen.

Luuk heeft op zijn site nog een handleiding, een bouwpakket en een oefening gezet, maar daarvoor heb ik geen tijd. Ik maak dossiers.

Ik heb echter één probleem: ik was bezig met een boek en had daarvoor al allerlei onderzoek gedaan, informatie verzameld, bronnen bijeen gegaard, interviews gehouden. Die zou ik nu natuurlijk het liefst allemaal in een dossier stoppen. Wie weet wat voor scoop me dat nog oplevert. Maar ja, alles opnieuw invoeren kost me minstens een maand.

Dus sinds het congres verkeer ik niet alleen in een geordende toestand dankzij de CAR-training, ik verkeer ook in geestelijke nood. Wel of niet alles omzetten? Na weer een slapeloze nacht hak ik nu de knoop door: het wordt een maand extra werk, zonder de garantie van een scoop natuurlijk.

Bedankt Luuk!

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk