Conferentie, Kenniscentrum

Digitaal Dossier

VVOJ Nederlands-Vlaamse conferentie onderzoeksjournalistiek 2007 Groningen

Klik hier voor meer conferentieverslagen
Werkgroep: Digitaal Dossier
Instructeur: Luuk Sengers
Datum: zaterdag 17 november
Verslag: Anneke Verbraeken

Luuk Sengers had gelijk. Excel was voor mij een programma voor boekhouders, kommaneukers of nog erger volk. Kleine vakjes die moesten worden opgevuld. Hoe diep kun je zakken? Dat ik altijd op zoek was naar telefoonnummers, emailadressen, aantekeningen of documenten waarvan ik zeker wist dat ik ze toch ergens had opgeslagen op die onmetelijk grote harde schijf, ach, dat hoorde bij het dagelijkse journalistieke freelance leven. Dan googelde je toch even extra (mag trouwens ook niet meer van Sengers, kost teveel elektriciteit zo meldde hij terloops tijdens de CAR-training Digitaal Dossier).

Toen Luuk dus schijnbaar moeiteloos met enkele muisklikken een prachtig overzichtelijk dossier maakte, waarbij documenten, feiten, personen een eigen werkblad kregen, je een compleet nieuw verhaal kon produceren door de feiten anders en volautomatisch te rangschikken, en je uiteindelijk zelfs nog een urenstaat cadeau kreeg, was ik sprakeloos. Zelfs voor een ongeordende geest als ik, leek controle van de chaos mogelijk.

Zondag, direct na de conferentie, begon ik meteen met het aanmaken van mijn eerste dossier. Lees: kopiëren van het digitale dossier van Luuk Sengers (klik aan: digitaal dossier (sjabloon). Na enig geklungel – opeens zijn de muisklikken lang niet zo vanzelfsprekend als in het klasje bij Luuk – lukte het me om een dossier op maat te maken. Geweldig.

Ik heb nu al zeven dossiers en de mooiste muisklik vind ik nog steeds die van autofilter. Dat heeft veel weg van een wonder, want bovenin verschijnen dan allemaal pijltjes. Die zichzelf weer vullen als ik de kolommen vul. Als ik dan wil sorteren, druk ik op zo’n pijl waarna het gewenste overzicht verschijnt voor mijn verrukte ogen.

Luuk heeft op zijn site nog een handleiding, een bouwpakket en een oefening gezet, maar daarvoor heb ik geen tijd. Ik maak dossiers.

Ik heb echter één probleem: ik was bezig met een boek en had daarvoor al allerlei onderzoek gedaan, informatie verzameld, bronnen bijeen gegaard, interviews gehouden. Die zou ik nu natuurlijk het liefst allemaal in een dossier stoppen. Wie weet wat voor scoop me dat nog oplevert. Maar ja, alles opnieuw invoeren kost me minstens een maand.

Dus sinds het congres verkeer ik niet alleen in een geordende toestand dankzij de CAR-training, ik verkeer ook in geestelijke nood. Wel of niet alles omzetten? Na weer een slapeloze nacht hak ik nu de knoop door: het wordt een maand extra werk, zonder de garantie van een scoop natuurlijk.

Bedankt Luuk!

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk