Conferentie, Kenniscentrum

Opsporing verzocht

VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2007

Training: Opsporing verzocht
Instructeur: Michaël Opgenhaffen
Datum: 16 november 2007
Verslag: Cyril Rosman

Relevante links:
Social bookmarking
Blogs doorzoeken

U zoekt een homoseksuele Vlaming die dol is op plasseks? Of u wilt zo snel mogelijk een foto van de zojuist gesneuvelde militair in Uruzgan? Je vindt het allemaal op sociale internetsites, oftwel Web 2.0. Michaël Opgenhaffen vertelde waar je moet zoeken.

Natuurlijk moeten journalisten blijven rondhangen op de klassieke plekken waar je mensen denkt te kunnen ontmoeten die je nodig hebt voor je verhaal. Maar virtueel rondhangen op het internet geeft tegenwoordig een misschien wel net zo grote kans van slagen. ‘The Wisdom of Crowds’, noemt Opgenhaffen het. Een journalist weet veel, maar alle bloggers, profielmakers, Linkedin’ers, etc, samen weten meer. Zet een foto van winkeldieven of gehandicapten-pesters op websites als GeenStijl.nl en Zattevrienden.be en de identiteit van de daders is in no-time bekend.

De meeste (onderzoeks)journalisten zullen al wel bekend zijn van de schat aan informatie en opsporingsmogelijkheden die profielensites als Hyves, flickr, myspaces en youtube opleveren. Maar de lijst van Opgenhaffen was nog langer: del.icio.us (voor online bookmarks), technorati.com (een zoekmachine voor blogs), facebook.com (profielen), linkedin.nl (beroepsmatige profielen), etc. Opgenhaffen: ,,Ik wil niet zeggen dat een journalist niet meer naar buiten moet, maar op het web kun je veel vinden.”

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk