Conferentie, Kenniscentrum

Opsporing verzocht

VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2007

Training: Opsporing verzocht
Instructeur: Michaël Opgenhaffen
Datum: 16 november 2007
Verslag: Cyril Rosman

Relevante links:
Social bookmarking
Blogs doorzoeken

U zoekt een homoseksuele Vlaming die dol is op plasseks? Of u wilt zo snel mogelijk een foto van de zojuist gesneuvelde militair in Uruzgan? Je vindt het allemaal op sociale internetsites, oftwel Web 2.0. Michaël Opgenhaffen vertelde waar je moet zoeken.

Natuurlijk moeten journalisten blijven rondhangen op de klassieke plekken waar je mensen denkt te kunnen ontmoeten die je nodig hebt voor je verhaal. Maar virtueel rondhangen op het internet geeft tegenwoordig een misschien wel net zo grote kans van slagen. ‘The Wisdom of Crowds’, noemt Opgenhaffen het. Een journalist weet veel, maar alle bloggers, profielmakers, Linkedin’ers, etc, samen weten meer. Zet een foto van winkeldieven of gehandicapten-pesters op websites als GeenStijl.nl en Zattevrienden.be en de identiteit van de daders is in no-time bekend.

De meeste (onderzoeks)journalisten zullen al wel bekend zijn van de schat aan informatie en opsporingsmogelijkheden die profielensites als Hyves, flickr, myspaces en youtube opleveren. Maar de lijst van Opgenhaffen was nog langer: del.icio.us (voor online bookmarks), technorati.com (een zoekmachine voor blogs), facebook.com (profielen), linkedin.nl (beroepsmatige profielen), etc. Opgenhaffen: ,,Ik wil niet zeggen dat een journalist niet meer naar buiten moet, maar op het web kun je veel vinden.”

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk