Conferentie, Kenniscentrum

Opsporing verzocht

VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2007

Training: Opsporing verzocht
Instructeur: Michaël Opgenhaffen
Datum: 16 november 2007
Verslag: Cyril Rosman

Relevante links:
Social bookmarking
Blogs doorzoeken

U zoekt een homoseksuele Vlaming die dol is op plasseks? Of u wilt zo snel mogelijk een foto van de zojuist gesneuvelde militair in Uruzgan? Je vindt het allemaal op sociale internetsites, oftwel Web 2.0. Michaël Opgenhaffen vertelde waar je moet zoeken.

Natuurlijk moeten journalisten blijven rondhangen op de klassieke plekken waar je mensen denkt te kunnen ontmoeten die je nodig hebt voor je verhaal. Maar virtueel rondhangen op het internet geeft tegenwoordig een misschien wel net zo grote kans van slagen. ‘The Wisdom of Crowds’, noemt Opgenhaffen het. Een journalist weet veel, maar alle bloggers, profielmakers, Linkedin’ers, etc, samen weten meer. Zet een foto van winkeldieven of gehandicapten-pesters op websites als GeenStijl.nl en Zattevrienden.be en de identiteit van de daders is in no-time bekend.

De meeste (onderzoeks)journalisten zullen al wel bekend zijn van de schat aan informatie en opsporingsmogelijkheden die profielensites als Hyves, flickr, myspaces en youtube opleveren. Maar de lijst van Opgenhaffen was nog langer: del.icio.us (voor online bookmarks), technorati.com (een zoekmachine voor blogs), facebook.com (profielen), linkedin.nl (beroepsmatige profielen), etc. Opgenhaffen: ,,Ik wil niet zeggen dat een journalist niet meer naar buiten moet, maar op het web kun je veel vinden.”

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk