Biografie

Jan Rozendaal

Jan Rozendaal (1961) is chef nieuwsdienst van Dagblad van het Noorden, waarbij ook de onderzoeksverslaggeving hoort.

Jan Rozendaal is de regionale journalistiek vanaf het begin van zijn loopbaan trouw gebleven. Op 18-jarige leeftijd als freelancer begonnen op de sportredactie van de Schoonhovense Krant breidde hij zijn schrijverij al snel uit naar het algemene regionale nieuws in zijn geboortestreek. In 1984 kwam hij in vaste dienst bij diezelfde Schoonhovense Krant als regioverslaggever. Na twee jaar werd hij politie- en justitieverslaggever; eerst bij de Goudsche Courant, daarna bij het Rotterdams Nieuwsblad/Rotterdams Dagblad.

Bij het Rotterdams Dagblad werd Jan Rozendaal na een korte periode als algemeen verslaggever chef van de Editie Waterweg (van Schiedam tot aan Hoek van Holland).

Dat was het begin van het chef zijn, een keuze die hem in 1999 vanuit Vlaardingen naar Drenthe bracht. Daar werd hij chef sport van de Drentse Courant/Groninger Dagblad. Later werd dat chef Eerste Katern, redactiechef en na de fusie (met Nieuwsblad van het Noorden) bij Dagblad van het Noorden weer chef sport, redactiechef, chef centrale eindredactie, die hij zelf op poten heeft gezet, en sinds april 2010 is Jan chef nieuwsdienst.

De nieuwsdienst bij Dagblad van het Noorden bestaat uit twintig verslaggevers: algemeen, specialisten (politie/justitie, onderwijs, gezondheid), economie, cultuur en sinds voorjaar 2011 een team van drie (binnenkort vier) onderzoeksverslaggevers.

Naast de dagelijkse werkzaamheden op de redactie is Jan Rozendaal betrokken geweest bij diverse (organisatorische) projecten, zowel binnen als buiten de deur: DvhN Lezersjury, organisatie-adviezen, samenvoegen twee redacties, Mooiste Woord-verkiezing, vernieuwing redactionele aanpak, overgang op tabloid en diverse (consumenten)onderzoeksprojecten.

Links:
Jan Rozendaal op LinkedIn
Jan Rozendaal op Twitter
VVOJ-Column Jan Rozendaal

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk