Biografie

Jan Rozendaal

Jan Rozendaal (1961) is chef nieuwsdienst van Dagblad van het Noorden, waarbij ook de onderzoeksverslaggeving hoort.

Jan Rozendaal is de regionale journalistiek vanaf het begin van zijn loopbaan trouw gebleven. Op 18-jarige leeftijd als freelancer begonnen op de sportredactie van de Schoonhovense Krant breidde hij zijn schrijverij al snel uit naar het algemene regionale nieuws in zijn geboortestreek. In 1984 kwam hij in vaste dienst bij diezelfde Schoonhovense Krant als regioverslaggever. Na twee jaar werd hij politie- en justitieverslaggever; eerst bij de Goudsche Courant, daarna bij het Rotterdams Nieuwsblad/Rotterdams Dagblad.

Bij het Rotterdams Dagblad werd Jan Rozendaal na een korte periode als algemeen verslaggever chef van de Editie Waterweg (van Schiedam tot aan Hoek van Holland).

Dat was het begin van het chef zijn, een keuze die hem in 1999 vanuit Vlaardingen naar Drenthe bracht. Daar werd hij chef sport van de Drentse Courant/Groninger Dagblad. Later werd dat chef Eerste Katern, redactiechef en na de fusie (met Nieuwsblad van het Noorden) bij Dagblad van het Noorden weer chef sport, redactiechef, chef centrale eindredactie, die hij zelf op poten heeft gezet, en sinds april 2010 is Jan chef nieuwsdienst.

De nieuwsdienst bij Dagblad van het Noorden bestaat uit twintig verslaggevers: algemeen, specialisten (politie/justitie, onderwijs, gezondheid), economie, cultuur en sinds voorjaar 2011 een team van drie (binnenkort vier) onderzoeksverslaggevers.

Naast de dagelijkse werkzaamheden op de redactie is Jan Rozendaal betrokken geweest bij diverse (organisatorische) projecten, zowel binnen als buiten de deur: DvhN Lezersjury, organisatie-adviezen, samenvoegen twee redacties, Mooiste Woord-verkiezing, vernieuwing redactionele aanpak, overgang op tabloid en diverse (consumenten)onderzoeksprojecten.

Links:
Jan Rozendaal op LinkedIn
Jan Rozendaal op Twitter
VVOJ-Column Jan Rozendaal

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk