Biografie

Bernard Krikke

Bernard Krikke (1966) maakt bijna tien jaar documentaires. Zijn
specialiteit: Politieke reconstructies en achtergronddocumentaires over
sport. Veel nieuws maakte hij oa. met de Reporter-documentaire
Beroepsgeheim, waarin voor het eerst op televisie openlijk werd gesproken
over structureel dopinggebruik bij Nederlandse wielrenners. Recent maakte
hij de documentaire Het Dopingtheater, over de (schijn van) onafhankelijke
dopingcontroles. Verder maakte hij documentaires over de dubieuze handel van
voetbalvoorzitter Dirk Scheringa, over sporters die in een zwart gat terecht
kwamen of voetballers met twee paspoorten. Politieke verhalen maakte Krikke
onder meer over de verhyping van de politiek in de documentaire Haagse
Herrie. Vorig jaar maakte hij de Zembla-documentaire ‘de groeten van
Balkenende’ over de leidinggevende kwaliteiten van de premier van Nederland.
Twee jaar geleden interviewde Krikke alle hoofdrolspelers over ruzies achter
de schermen na de moord op Theo van Gogh. Opmerkelijk was het verhaal drie
jaar geleden over snoepreisjes van politici. Voor Reporter maakte hij oa.
een politieke reconstructie van de affaire-Peper en een indringend portret
over PvdA-kroonprins Ad Melkert.

Krikke is afgestudeerd politicoloog aan de Vrije Universiteit (1992).
Daarvoor studeerde hij aan de learenopleiding, waar hij in 1989 afstudeerde
voor de vakken economie en maatschappijleer.Voordat hij in 1995 begon als
researcher bij Zembla (Vara/ NPS) was hij drie jaar redacteur bij het
radioprogramma Spijkers met Koppen (Vara). Daarvoor schreef hij freelance
voor oa. Het Parool, Vrij Nederland en diverse andere bladen.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk