Nieuws

Cursus oorlogsverslaggeving

Onderzoeksjournalisten zullen zich wellicht niet zo snel letterlijk in oorlogsgebied wagen. Voor diegenen die dat toch doen is er nu eindelijk een internationale cursus opgezet door een collega: Frans Josef Hutsch, medewerker aan de programma’s waarvoor VPRO’s Argos in 2006 de VVOJ-prijs voor onderzoeksjournalistiek ontving. Vanaf 30 september, in het lieflijke Toscane, een vijfdaagse training in al wat een journalist in de oorlog kan tegenkomen.

Welke journalist kent het niet: het gevoel van onmacht als je leest dat er weer een collega in oorlogsgebied het leven heeft gelaten. Dit jaar alleen al gebeurde het al weer ruim zestig keer. Helemaal te voorkomen valt het niet, maar nu is er een gedegen training in wat te doen en te laten als je (letterlijk) onder vuur komt, opgezet door een collega-onderzoeksjournalist.

Frans Josef Hutsch werkt al jaren voor het VPRO-radioprogramma Argos, kreeg in 2005 een nominatie voor de VVOJ Prijs voor Onderzoeksjournalistiek, en leverde in 2006 bijdragen aan de serie programma’s waarvoor Argos de VVOJ-prijs daadwerkelijk won. Samen met collega Manuela Feyder start hij op 30 september a.s. in het lieflijke Toscane een vijfdaagse, zeer praktische internationale training voor journalisten op weg naar oorlogsgebieden. Van omgaan met checkpoints en guerilla’s tot het geven van eerste hulp en het beschermen van kwetsbare bronnen; in rollenspellen, discussies en dagelijkse verslaggeving vanuit het ‘oorlogsgebied’ bij Montepulciano en Pienza.

Voor meer informatie en aanmelding, ga naar www.kriegsjournalist.de.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar. De middag wordt georganiseerd door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk