Nieuws

Cursus oorlogsverslaggeving

Onderzoeksjournalisten zullen zich wellicht niet zo snel letterlijk in oorlogsgebied wagen. Voor diegenen die dat toch doen is er nu eindelijk een internationale cursus opgezet door een collega: Frans Josef Hutsch, medewerker aan de programma’s waarvoor VPRO’s Argos in 2006 de VVOJ-prijs voor onderzoeksjournalistiek ontving. Vanaf 30 september, in het lieflijke Toscane, een vijfdaagse training in al wat een journalist in de oorlog kan tegenkomen.

Welke journalist kent het niet: het gevoel van onmacht als je leest dat er weer een collega in oorlogsgebied het leven heeft gelaten. Dit jaar alleen al gebeurde het al weer ruim zestig keer. Helemaal te voorkomen valt het niet, maar nu is er een gedegen training in wat te doen en te laten als je (letterlijk) onder vuur komt, opgezet door een collega-onderzoeksjournalist.

Frans Josef Hutsch werkt al jaren voor het VPRO-radioprogramma Argos, kreeg in 2005 een nominatie voor de VVOJ Prijs voor Onderzoeksjournalistiek, en leverde in 2006 bijdragen aan de serie programma’s waarvoor Argos de VVOJ-prijs daadwerkelijk won. Samen met collega Manuela Feyder start hij op 30 september a.s. in het lieflijke Toscane een vijfdaagse, zeer praktische internationale training voor journalisten op weg naar oorlogsgebieden. Van omgaan met checkpoints en guerilla’s tot het geven van eerste hulp en het beschermen van kwetsbare bronnen; in rollenspellen, discussies en dagelijkse verslaggeving vanuit het ‘oorlogsgebied’ bij Montepulciano en Pienza.

Voor meer informatie en aanmelding, ga naar www.kriegsjournalist.de.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk