Biografie

Erik van Gruijthuijsen

Erik van Gruijthuijsen hoofdredacteur van het Parool.

Erik van Gruijthuijsen (1960) is geboren in het Gelderse dorp Alphen. Hij studeerde journalistiek in Utrecht en trad in 1984 als verslaggever in dienst bij De Gelderlander in Arnhem. Vier jaar later ging hij naar Het Parool, waar hij achtereenvolgens economieredacteur, politiek redacteur, chefverslaggeving en adjuncthoofdredacteur was.

In 2001 volgde hij Matthijs van Nieuwkerk op als hoofdredacteur.. Met een gewaagd en ambitieus plan slaagde Van Gruijthuijsen erin om de Amsterdamse krant Het Parool te redden van de  dreigende ondergang. Eind 2002 stapt het Parool uit het uitgeversconcern PCM. De stichting Het Parool, de Vlaamse Persgroep van Christian van Thillo en de eigen personeelsleden werden aandeelhouders. Van Gruijthuijsen was niet alleen het brein achter de verzelfstandiging, Het Parool schakelde in 2003 onder zijn leiding ook als eerste dagblad over op het tabloidformaat en stemde de formule af op een wat jongere doelgroep. Daarmee wist de krant de trend van dalende oplages te keren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk