Biografie

Erik van Gruijthuijsen

Erik van Gruijthuijsen hoofdredacteur van het Parool.

Erik van Gruijthuijsen (1960) is geboren in het Gelderse dorp Alphen. Hij studeerde journalistiek in Utrecht en trad in 1984 als verslaggever in dienst bij De Gelderlander in Arnhem. Vier jaar later ging hij naar Het Parool, waar hij achtereenvolgens economieredacteur, politiek redacteur, chefverslaggeving en adjuncthoofdredacteur was.

In 2001 volgde hij Matthijs van Nieuwkerk op als hoofdredacteur.. Met een gewaagd en ambitieus plan slaagde Van Gruijthuijsen erin om de Amsterdamse krant Het Parool te redden van de  dreigende ondergang. Eind 2002 stapt het Parool uit het uitgeversconcern PCM. De stichting Het Parool, de Vlaamse Persgroep van Christian van Thillo en de eigen personeelsleden werden aandeelhouders. Van Gruijthuijsen was niet alleen het brein achter de verzelfstandiging, Het Parool schakelde in 2003 onder zijn leiding ook als eerste dagblad over op het tabloidformaat en stemde de formule af op een wat jongere doelgroep. Daarmee wist de krant de trend van dalende oplages te keren.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk