Biografie

Jan Bonjer

Jan Bonjer (44) geeft leiding aan de grootste reorganisatie binnen krantenland sinds mensenheugenis: de samenvoeging van zeven regionale dagbladen met het landelijke AD.

Jan Bonjer (44) begon zijn journalistieke loopbaan als freelancer bij het Leidsch Dagblad. Op de racefiets naar alle omliggende dorpen voor vrijwel alle journalistieke werkzaamheden. Intussen opleiding biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Tot het kandidaatsexamen. Dan trekt de journalistiek meer. Eerste vaste baan bij de Winschoter Courant. Samen met de Gooi- en Eemlander was dat een krant waar je iets kon leren. Hoofdredacteuren waren blij als je daar had gewerkt en nog veel blijer als je niet naar de school voor journalistiek was geweest. Verslaggeving in het Noorden: veel landbouw, veel milieu, oprichting van het nationaal park Schiermonnikoog. En natuurlijk eindredactie. Onder de strenge leiding van Barend Strang. Onvergetelijk.

De wetenschapsjournalistiek komt opzetten in de jaren tachtig. Maakte de bijlagen van de Volkskrant en NRC Handelsblad bijna vanaf het begin mee. Vijf jaar als freelancer actief op dat terrein. Dan de overstap naar een vaste baan bij NRC Handelsblad. Eerst algemeen verslaggever, vervolgens chef nieuwsdienst en verslaggeverij. De visfraude met de val van Braks, de val van de Muur, een staatsbezoek aan Australië. Jaren om nooit te vergeten. Daarna een uitstap van zeven jaar naar een andere liefde, de particuliere natuurbescherming: Vogelbescherming en Natuurmonumenten. En toen lokte de krant en het Noorden: tussen 1998 en 2004 houden de Drentse Courant en het Groninger Dagblad, daarna samen als Dagblad van het Noorden hem intensief bezig.

Dan komt de stap naar het Algemeen Dagblad, waar hij leiding geeft aan het grootste reorganisatie binnen krantenland sinds mensenheugenis: de samenvoeging van zeven regionale dagbladen met het landelijke AD. Een gewaagde onderneming, waarvan het stof nog niet is neergeslagen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk