Biografie

Jan Bonjer

Jan Bonjer (44) geeft leiding aan de grootste reorganisatie binnen krantenland sinds mensenheugenis: de samenvoeging van zeven regionale dagbladen met het landelijke AD.

Jan Bonjer (44) begon zijn journalistieke loopbaan als freelancer bij het Leidsch Dagblad. Op de racefiets naar alle omliggende dorpen voor vrijwel alle journalistieke werkzaamheden. Intussen opleiding biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Tot het kandidaatsexamen. Dan trekt de journalistiek meer. Eerste vaste baan bij de Winschoter Courant. Samen met de Gooi- en Eemlander was dat een krant waar je iets kon leren. Hoofdredacteuren waren blij als je daar had gewerkt en nog veel blijer als je niet naar de school voor journalistiek was geweest. Verslaggeving in het Noorden: veel landbouw, veel milieu, oprichting van het nationaal park Schiermonnikoog. En natuurlijk eindredactie. Onder de strenge leiding van Barend Strang. Onvergetelijk.

De wetenschapsjournalistiek komt opzetten in de jaren tachtig. Maakte de bijlagen van de Volkskrant en NRC Handelsblad bijna vanaf het begin mee. Vijf jaar als freelancer actief op dat terrein. Dan de overstap naar een vaste baan bij NRC Handelsblad. Eerst algemeen verslaggever, vervolgens chef nieuwsdienst en verslaggeverij. De visfraude met de val van Braks, de val van de Muur, een staatsbezoek aan Australië. Jaren om nooit te vergeten. Daarna een uitstap van zeven jaar naar een andere liefde, de particuliere natuurbescherming: Vogelbescherming en Natuurmonumenten. En toen lokte de krant en het Noorden: tussen 1998 en 2004 houden de Drentse Courant en het Groninger Dagblad, daarna samen als Dagblad van het Noorden hem intensief bezig.

Dan komt de stap naar het Algemeen Dagblad, waar hij leiding geeft aan het grootste reorganisatie binnen krantenland sinds mensenheugenis: de samenvoeging van zeven regionale dagbladen met het landelijke AD. Een gewaagde onderneming, waarvan het stof nog niet is neergeslagen.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk