Biografie

Arjan Dasselaar

arjan_dasselaar.jpg
Arjan Dasselaar (1975) is freelance journalist voor ondermeer Elsevier, NRC Handelsblad (Product & Techniek), Algemeen Dagblad (Diagnose), Netkwesties.nl, Men’s Health, computerblad PCM en het weblog BlogNoot van Planet Internet. Voor de laatste werkte hij tevens mee aan een onderzoek naar de Hofstadgroep.

In 2004 publiceerde Dasselaar het Handboek Internetresearch, waarmee sindsdien talloze studenten zijn lastiggevallen. Dat is voornamelijk de schuld van NRC Handelsblad, die het Handboek omschreef als ‘een nuttig doe-boek dat problemen kan oplossen waarvan een beginnend onderzoeker niet eens wist dat hij die had’. Ook rust blaam op IT-journalist Herbert Blankesteijn, die in vakblad De Journalist over dezelfde titel beweerde: ‘Wie altijd zoekt met Google, en dat doet door één term per keer in te voeren, moet dit boek kopen en zal de aanschafprijs er snel uit hebben door tijdwinst en vermeden ergernis.’ Geen van beide recensies verklaart de levendige tweedehands handel in het boek. In september 2005 verscheen de opvolger, het Handboek Digitale Criminaliteit (exclusief ‘Verlaat de gevangenis zonder betalen’-kaart).

Behalve over computers schrijft Arjan over gezondheid, en ter compensatie incidenteel over whisk(e)y. Met zijn bedrijf ISOPEDA geeft hij ondermeer (redactioneel) advies. ISOPEDA was nauw betrokken bij de totstandkoming van FEMBlog, het blog van zakenblad FEM Business. Daarnaast heeft Arjan lezingen en trainingen gegeven bij ondermeer Reed Business Information, PCM, de Weekbladpers en het Europees Parlement. Ook gaf hij les aan Arabische en Israëlische journalisten.

Arjan is sinds 1992 actief in de journalistiek. Tussen 1997 en 2002 heeft hij diverse functies bij het opinieweekblad Elsevier gehad. Vanaf zijn 24ste was hij ruim een jaar chef van de Elsevier-internetredactie. In 2000 kreeg hij voor de internetcolumns die hij drie jaar voor diezelfde titel had geschreven, een eervolle vermelding bij de verkiezing van het Gouden Pennetje.

Links:
www.zachtei.nl

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk