Biografie

Arjan Dasselaar

arjan_dasselaar.jpg
Arjan Dasselaar (1975) is freelance journalist voor ondermeer Elsevier, NRC Handelsblad (Product & Techniek), Algemeen Dagblad (Diagnose), Netkwesties.nl, Men’s Health, computerblad PCM en het weblog BlogNoot van Planet Internet. Voor de laatste werkte hij tevens mee aan een onderzoek naar de Hofstadgroep.

In 2004 publiceerde Dasselaar het Handboek Internetresearch, waarmee sindsdien talloze studenten zijn lastiggevallen. Dat is voornamelijk de schuld van NRC Handelsblad, die het Handboek omschreef als ‘een nuttig doe-boek dat problemen kan oplossen waarvan een beginnend onderzoeker niet eens wist dat hij die had’. Ook rust blaam op IT-journalist Herbert Blankesteijn, die in vakblad De Journalist over dezelfde titel beweerde: ‘Wie altijd zoekt met Google, en dat doet door één term per keer in te voeren, moet dit boek kopen en zal de aanschafprijs er snel uit hebben door tijdwinst en vermeden ergernis.’ Geen van beide recensies verklaart de levendige tweedehands handel in het boek. In september 2005 verscheen de opvolger, het Handboek Digitale Criminaliteit (exclusief ‘Verlaat de gevangenis zonder betalen’-kaart).

Behalve over computers schrijft Arjan over gezondheid, en ter compensatie incidenteel over whisk(e)y. Met zijn bedrijf ISOPEDA geeft hij ondermeer (redactioneel) advies. ISOPEDA was nauw betrokken bij de totstandkoming van FEMBlog, het blog van zakenblad FEM Business. Daarnaast heeft Arjan lezingen en trainingen gegeven bij ondermeer Reed Business Information, PCM, de Weekbladpers en het Europees Parlement. Ook gaf hij les aan Arabische en Israëlische journalisten.

Arjan is sinds 1992 actief in de journalistiek. Tussen 1997 en 2002 heeft hij diverse functies bij het opinieweekblad Elsevier gehad. Vanaf zijn 24ste was hij ruim een jaar chef van de Elsevier-internetredactie. In 2000 kreeg hij voor de internetcolumns die hij drie jaar voor diezelfde titel had geschreven, een eervolle vermelding bij de verkiezing van het Gouden Pennetje.

Links:
www.zachtei.nl

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk