Conferentie

Tracks

Het conferentieprogramma telt dit jaar diverse tracks die het zoeken naar

interessante en qua niveau passende trainingen en werkgroepen vergemakkelijken:

Computer-Assisted-Reporting

Zaal 3: ‘Experts’ van buiten (lobbyisten, wetenschappers, spindokters, financieel experts) een inkijkje in hun werk.

Zalen 4 en 5: CAR-trainingen waarvoor enige basiskennis vereist is.

Zaal 6: Basiscursussen CAR.

Zaal 7:  Trainingen speciaal gericht op het efficiënter maken van je onderzoek: leer je slechte gewoonten af, en wordt een snelle, efficiënte onderzoekstijger.

Voor managers en chefs

Vrijdag, 13.00-14.00 uur: Voor managers, hoofd- en eindredacteuren is er een besloten lunch met Philip Meyer, Professor of Journalism op de University of North Carolina at Chapel Hill. Hier kan in kleiner gezelschap verder gesproken worden over de discussie van de ochtend: hoe kwaliteitsjournalistiek kan leiden tot grotere economische waarden voor krant en TV- en radioprogrammering.

Onderwijs

Zaterdag, 14.00-15.15 uur: Speciale ronde tafel over onderzoeksjournalistiek en onderwijs. Onder leiding van Robert Sikkes (Onderwijsblad) kan met Ad van Liempt, nieuw-benoemd  lector Onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool van Utrecht, gesproken worden over het nut van de vele speciale opleidingen Onderzoeksjournalistiek.

Voor iedereen die les geeft of les krijgt. Locatie wordt ter plaatse aangegeven.

Speed-dating

Altijd al één prangende vraag gehad aan een media-jurist? Graag even kort in contact willen komen met de directeur van het fonds dat je nieuwe boek moet financieren? Klein advies nodig om over het dode punt in het schrijven van je verhaal te komen? Ga speed-daten tijdens de VVOJ-conferentie! Op zaterdag zal een keur aan experts gedurende een uur klaarzitten voor het beantwoorden van vragen. Vooraf inschrijven noodzakelijk, aan de registratiebalie.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk