Conferentie

Tracks

Het conferentieprogramma telt dit jaar diverse tracks die het zoeken naar

interessante en qua niveau passende trainingen en werkgroepen vergemakkelijken:

Computer-Assisted-Reporting

Zaal 3: ‘Experts’ van buiten (lobbyisten, wetenschappers, spindokters, financieel experts) een inkijkje in hun werk.

Zalen 4 en 5: CAR-trainingen waarvoor enige basiskennis vereist is.

Zaal 6: Basiscursussen CAR.

Zaal 7:  Trainingen speciaal gericht op het efficiënter maken van je onderzoek: leer je slechte gewoonten af, en wordt een snelle, efficiënte onderzoekstijger.

Voor managers en chefs

Vrijdag, 13.00-14.00 uur: Voor managers, hoofd- en eindredacteuren is er een besloten lunch met Philip Meyer, Professor of Journalism op de University of North Carolina at Chapel Hill. Hier kan in kleiner gezelschap verder gesproken worden over de discussie van de ochtend: hoe kwaliteitsjournalistiek kan leiden tot grotere economische waarden voor krant en TV- en radioprogrammering.

Onderwijs

Zaterdag, 14.00-15.15 uur: Speciale ronde tafel over onderzoeksjournalistiek en onderwijs. Onder leiding van Robert Sikkes (Onderwijsblad) kan met Ad van Liempt, nieuw-benoemd  lector Onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool van Utrecht, gesproken worden over het nut van de vele speciale opleidingen Onderzoeksjournalistiek.

Voor iedereen die les geeft of les krijgt. Locatie wordt ter plaatse aangegeven.

Speed-dating

Altijd al één prangende vraag gehad aan een media-jurist? Graag even kort in contact willen komen met de directeur van het fonds dat je nieuwe boek moet financieren? Klein advies nodig om over het dode punt in het schrijven van je verhaal te komen? Ga speed-daten tijdens de VVOJ-conferentie! Op zaterdag zal een keur aan experts gedurende een uur klaarzitten voor het beantwoorden van vragen. Vooraf inschrijven noodzakelijk, aan de registratiebalie.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk