Biografie

Jos van Dongen

Jos van Dongen is maker/regisseur van het journalistieke documentaire  programma Zembla en was medeoprichter van de VVOJ.

Jos van Dongen werkt sinds drie jaar als maker/regisseur bij het journalistieke documentaire programma Zembla. Maakte samen met Oscar van der Kroon de geruchtmakende uitzendingen over de bouwfraude. Hij kreeg in 2002 een Academy Award voor de research van een Zembla-aflevering over de zelfmoord van een vluchteling. In 2004 werd hij genomineerd voor de VVOJ Prijs Onderzoeksjournalistiek met een documentaire over faillissementsfraude. In het voorjaar van 2006 onderzocht hij het vluchtverhaal van Ayaan Hirsi Ali voor de documentaire ‘De Heilige Ayaan’, een documentaire die mede bijdroeg aan de val van het kabinet Balkenende-II.

Van Dongen werkte onder andere voor Lopende Zaken(VPRO), Kenmerk (IKON) en Vesuvius (Ikon). In Engeland werkte hij voor Central Television als researcher voor het programma Central Weekend Live, en het journalistieke onderzoeksprogramma The Cook Report.

Hij kwam in de journalistiek terecht na de Academie voor de Journalistiek, met een stage bij BELBO filmproducties. De studie politicologie aan de Universiteit van Nijmegen was een logisch vervolg. Studeerde tussen door een jaar televisiejournalistiek aan de Universiteit van Kansas in de Verenigde Staten. Maakte tijdens dit verblijf een documentaire die door PBS-Kansas is uitgezonden.

Jos van Dongen was medeoprichter van de VVOJ.

Links:

Zembla

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk