Biografie

Jos van Dongen

Jos van Dongen is maker/regisseur van het journalistieke documentaire  programma Zembla en was medeoprichter van de VVOJ.

Jos van Dongen werkt sinds drie jaar als maker/regisseur bij het journalistieke documentaire programma Zembla. Maakte samen met Oscar van der Kroon de geruchtmakende uitzendingen over de bouwfraude. Hij kreeg in 2002 een Academy Award voor de research van een Zembla-aflevering over de zelfmoord van een vluchteling. In 2004 werd hij genomineerd voor de VVOJ Prijs Onderzoeksjournalistiek met een documentaire over faillissementsfraude. In het voorjaar van 2006 onderzocht hij het vluchtverhaal van Ayaan Hirsi Ali voor de documentaire ‘De Heilige Ayaan’, een documentaire die mede bijdroeg aan de val van het kabinet Balkenende-II.

Van Dongen werkte onder andere voor Lopende Zaken(VPRO), Kenmerk (IKON) en Vesuvius (Ikon). In Engeland werkte hij voor Central Television als researcher voor het programma Central Weekend Live, en het journalistieke onderzoeksprogramma The Cook Report.

Hij kwam in de journalistiek terecht na de Academie voor de Journalistiek, met een stage bij BELBO filmproducties. De studie politicologie aan de Universiteit van Nijmegen was een logisch vervolg. Studeerde tussen door een jaar televisiejournalistiek aan de Universiteit van Kansas in de Verenigde Staten. Maakte tijdens dit verblijf een documentaire die door PBS-Kansas is uitgezonden.

Jos van Dongen was medeoprichter van de VVOJ.

Links:

Zembla

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk