Biografie

Luuk Sengers (English)

Luuk SengersLuuk Sengers is a freelance investigative reporter and journalism lecturer. He has worked as an editor for newspapers and national magazines (GPD, NRC Handelsblad, Quote, Intermediair) for sixteen years. Since 2005 he is self-employed. He writes about environmental and social issues. He has done investigative pieces about train accidents, hormone disrupting chemicals in drinking water, unsafe baby food, wage differences, unfairness in the tax system, diminishing social security and rising poverty.
Luuk is journalism lecturer at the Katholieke Hogeschool Mechelen in Belgium and teaches research techniques to journalists at Centrum voor Communicatie en Journalistiek in Utrecht, Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg and De Redactie. He wrote CAR training programs for journalism organisations in the Middle-East and in Eastern Europe, is co-author of an investigative reporting handbook (to be published soon) and gave CAR training sessions on several international conferences about investigative journalism.
Luuk is also co-founder and member of the Investigative Reporters Network Europe (IRENE), co-founder of European Center for Computer-Assisted Reporting (ECCAR) and board member of the VVOJ.

(foto © Grenzeloze fotografie)

Links:
Luuk Sengers
IReNE
On the record

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk