Biografie

Gie Goris

Gie GorisGie Goris is hoofdredacteur van het blad MO*. Gie Goris (1955) was van 1980 tot 1990 werkzaam in het educatiewerk bij de ngo Broederlijk Delen-Welzijnszorg. Daarna stapte hij de journalistiek in. Tot 2002 als hoofdredacteur van Wereldwijd Magazine, sinds 2003 als hoofdredacteur van het blad MO. Hij deed de eindredactie van een groot aantal boeken, zoals God met ons. Wereldwijde verhalen over godsdienst en geweld (bundeling reportages, interviews en opinies, 1997, Icarus), Witte raven, zwarte schapen (Cahiers culturele diversiteit, 2001) en Wereldbeeld, een fotoboek uitgegeven door Wereldwijd Mediahuis, 2002.

Goris’ thematiek is veelal interculturaliteit, religie en globalisering. Hij bereisde sinds 1977 alle hoeken van de wereld, en sprak met schrijvers en denkers, stedelingen en boeren, kunstenaars en religieuzen. Voorbeelden van recente interviews geven een indruk van de reikwijdte van Goris’ interesse en journalistieke praktijk: Tariq Ali en Nasr Hamid Aboe-Zayd over het democratische deficit van de islam, Arundhati Roy over globalisering en verzet, Immanuel Wallerstein over de crisis van het kapitalisme, Ahmed Rashid (auteur Taliban en Jihad) over politieke islam en 11.09, Mae-wan Ho (Chinese wetenschapster) over genetisch geweld en organisch verzet en Frédéric Beigbeder (auteur 99F) over merkenkapitalisme en globalisering.

Links:
Gie Goris op LinkedIn

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk