Biografie

Flip Voets

Flip Voets is secretaris-generaal en ombudsman van de Raad voor de Journalistiek.

Flip Voets studeerde in 1974 af in de Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Alvorens hij zich tot de journalistiek ‘bekeerde’ was hij vier jaar lang advocaat bij de balie te Antwerpen.

Van halverwege 1978 tot begin 1992 werkte hij bij de Vlaamse radionieuwsdienst en het magazine Actueel BRT, vooral als justitieverslaggever. Vervolgens was hij tot 1995 producer en eindredacteur van het wekelijkse multiculturele televisiemagazine ‘Couleur Locale’ bij de BRTN. In de jaren erna werkte Voets achtereenvolgens als eindredacteur voor het wekelijkse reportagemagazine ‘N.V. De Wereld’ (BRTN) en het wekelijkse consumentenmagazine ‘Per Slot van Rekening’ (VRT).

Tussen augustus 1998 en december 2000 maakte hij een uitstapje naar de gemeente Antwerpen. Als integratieambtenaar was hij belast met de ontwikkeling van een beleidsplan over het minderhedenbeleid.

In januari 2001 keerde Voets als eindredacteur van De Juristenkrant (een tweewekelijkse krant over justitie, bestemd voor een publiek van juristen) terug naar de vakjournalistiek. Sinds september 2002 is hij Secretaris-generaal en ombudsman van de Raad voor de Journalistiek, de instelling voor zelfregulering van alle media in Vlaanderen.

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk