Biografie

Nils Mulvad

Nils Mulvad is a co-founder of farmsubsidy.org. He is the executive director of the Danish International Center for Analytical Reporting, DICAR.

Born 1955, Nils is a co-founder of farmsubsidy.org. He is the executive director of the Danish International Center for Analytical Reporting, DICAR. Along with Kjeld Hansen he applied for and obtained the Danish data on beneficiaries of agricultural subsidies, a case that lasted for 16 months ending in May 2004 with the release of the data. Nils is a trainer in investigative journalism, computer-assisted reporting and interview techniques. Nils Mulvad has conducted training in Denmark, UK, Norway, Estonia, Latvia, Serbia, Bosnia, Hungary, Bulgaria and Bangladesh. He participates in research on electronic access in Denmark and is co-author to several reports on that issue. Together with Flemming Svith he is author of two Danish textbooks on Computer-Assisted Reporting, “The New House of the Watchdog” published in 1998 and “Watchdog in the Knowledge Society” published in 2002. Nils Mulvad and Brant Houston, executive director of the US-based Investigative Reporters and Editors (IRE) were responsible for the two first Global Investigative Journalism Conferences in 2001 and 2003 in Copenhagen. In 2002 Nils initiated the Scoop-project to support investigative journalism in South East Europe and the Ukraine and currently is on its board. Since 2001 he has served as a board-member of the Danish Association for Investigative Journalism. He previously worked at the Danish daily Jyllands-Posten. He operates from Aarhus in Denmark.

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk