Biografie

Jaak Billiet

Jaak Billiet (°1942), is doctor in de Sociale Wetenschappen en professor in de methoden van sociologisch onderzoek aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, K.U. Leuven.

Jaak Billiet (°1942), is doctor in de Sociale Wetenschappen en professor in de methoden van sociologisch onderzoek aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, K.U. Leuven. Zijn onderzoeksgroep maakt deel uit van het Centraal Coördinatie Team van het European Social Survey dat sinds 2001 om de twee jaar in meer dan twintig Europese landen wordt uitgevoerd. In 2005 ontving het ESS de Europese Descartes prijs voor excellentie voor wetenschappelijk onderzoek in samenwerkingsverband tussen Europese onderzoeksteams. Zijn onderzoek situeert zich in het domein van de kwaliteitsverbetering van het survey onderzoek met speciale aandacht voor modelleren van meetfouten. Hij bestudeert onder meer de relatie tussen stemgedrag en de verandering van waarden en politieke houdingen, ondermeer het etnocentrisme.

Deze tweevoudige aandacht voor methodologie en inhoudelijk onderzoek wordt samengebracht in de FWO-onderzoeksgemeenschap “Methodology of Longitudinal and Comparative Research into Social and Cultural Change” waarvan hij de coördinator is.

Van 1993 tot 2003 was Billiet lid en vervolgens voorzitter van de Commissie Politieke en Sociale Wetenschappen van FWO-Vlaanderen. Hij was van 2003 tot 2004 lid van het Standing Committee for the Social Sciences (ESF). In 1993 bekleedde hij de binnenlandse Francqui-leerstoel aan de VUB.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk