Biografie

Jaak Billiet

Jaak Billiet (°1942), is doctor in de Sociale Wetenschappen en professor in de methoden van sociologisch onderzoek aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, K.U. Leuven.

Jaak Billiet (°1942), is doctor in de Sociale Wetenschappen en professor in de methoden van sociologisch onderzoek aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, K.U. Leuven. Zijn onderzoeksgroep maakt deel uit van het Centraal Coördinatie Team van het European Social Survey dat sinds 2001 om de twee jaar in meer dan twintig Europese landen wordt uitgevoerd. In 2005 ontving het ESS de Europese Descartes prijs voor excellentie voor wetenschappelijk onderzoek in samenwerkingsverband tussen Europese onderzoeksteams. Zijn onderzoek situeert zich in het domein van de kwaliteitsverbetering van het survey onderzoek met speciale aandacht voor modelleren van meetfouten. Hij bestudeert onder meer de relatie tussen stemgedrag en de verandering van waarden en politieke houdingen, ondermeer het etnocentrisme.

Deze tweevoudige aandacht voor methodologie en inhoudelijk onderzoek wordt samengebracht in de FWO-onderzoeksgemeenschap “Methodology of Longitudinal and Comparative Research into Social and Cultural Change” waarvan hij de coördinator is.

Van 1993 tot 2003 was Billiet lid en vervolgens voorzitter van de Commissie Politieke en Sociale Wetenschappen van FWO-Vlaanderen. Hij was van 2003 tot 2004 lid van het Standing Committee for the Social Sciences (ESF). In 1993 bekleedde hij de binnenlandse Francqui-leerstoel aan de VUB.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk