Biografie

Christophe Deborsu

Christophe Deborsu (1965) is journalist bij het televisiejournaal van de RTBF.Christophe Deborsu (1965) werd geboren in Namen en doorliep de lagere school aan het Jezuïetencollege Notre Dame de la Paix te Erpent, en de middelbare school ook aan diezelfde school. Hij studeerde rechten aan de KU Leuven.

In 1988 werd hij aangenomen bij de RTBf. Vanaf dat jaar tot 1999 werkte hij voor het RTBf Journaal. Tevens was hij tussen 1995 en 1997 presentator van het programma Mise au Point, en van 1996 tot 1999 Verantwoordelijk voor Vu de Flandre, de wekelijkse rubriek over Vlaanderen in het RTBF-journaal.

Daarna was hij drie jaar uitgever-presentator van Régions Soir, een dagelijks regionaal programma op de  RTBF, en tot februari 2004 uitgever-presentator van Projet X, humoristisch actualiteitsprogramma op het eerste net. Tussen maart 2005 en juli 2005 was hij Uitgever-presentator van Journaux parlés, een programma op VivaCité, de radio 1 van de RTBF. Sinds augustus 2005 is hij weer journalist bij het televisiejournaal van de RTBF.

Hij maakte onder ander een reportage met Bernard Juncker voor Questions à la Une (2005) over het uit elkaar vallen van België : « Faut-il lâcher la Flandre »?  Ook werkte hij samen met de VRT, als presentator van de Taalgrens, een wekelijkse rubriek over de Franstalige gemeenschap in het VRT televisiejournaal van 1999 tot 2002. En hij droeg regelmatig bij aan Voor de Dag (Radio 1), het televisiejournaal van de VRT en Ter Zake.

Deborsu hield het niet bij de audiovisuele media alleen. Zo was hij onder meer de auteur van een wekelijkse rubriek over Vlaanderen in le Soir Magazine van 1998 tot 1999, onder de titel « Et pour les Flamands la même chose ». Sinds september 2005 schrijft hij een maandelijkse rubriek in de krant De Standaard, onder de titel « La Wallonie profonde ».

In 1992 ontving hij een laureaat (2de plaats) van de prijs voor journalistiek van het Gemeentekrediet.

Externe link:

www.rtbf.be

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk