Biografie

Christophe Deborsu

Christophe Deborsu (1965) is journalist bij het televisiejournaal van de RTBF.Christophe Deborsu (1965) werd geboren in Namen en doorliep de lagere school aan het Jezuïetencollege Notre Dame de la Paix te Erpent, en de middelbare school ook aan diezelfde school. Hij studeerde rechten aan de KU Leuven.

In 1988 werd hij aangenomen bij de RTBf. Vanaf dat jaar tot 1999 werkte hij voor het RTBf Journaal. Tevens was hij tussen 1995 en 1997 presentator van het programma Mise au Point, en van 1996 tot 1999 Verantwoordelijk voor Vu de Flandre, de wekelijkse rubriek over Vlaanderen in het RTBF-journaal.

Daarna was hij drie jaar uitgever-presentator van Régions Soir, een dagelijks regionaal programma op de  RTBF, en tot februari 2004 uitgever-presentator van Projet X, humoristisch actualiteitsprogramma op het eerste net. Tussen maart 2005 en juli 2005 was hij Uitgever-presentator van Journaux parlés, een programma op VivaCité, de radio 1 van de RTBF. Sinds augustus 2005 is hij weer journalist bij het televisiejournaal van de RTBF.

Hij maakte onder ander een reportage met Bernard Juncker voor Questions à la Une (2005) over het uit elkaar vallen van België : « Faut-il lâcher la Flandre »?  Ook werkte hij samen met de VRT, als presentator van de Taalgrens, een wekelijkse rubriek over de Franstalige gemeenschap in het VRT televisiejournaal van 1999 tot 2002. En hij droeg regelmatig bij aan Voor de Dag (Radio 1), het televisiejournaal van de VRT en Ter Zake.

Deborsu hield het niet bij de audiovisuele media alleen. Zo was hij onder meer de auteur van een wekelijkse rubriek over Vlaanderen in le Soir Magazine van 1998 tot 1999, onder de titel « Et pour les Flamands la même chose ». Sinds september 2005 schrijft hij een maandelijkse rubriek in de krant De Standaard, onder de titel « La Wallonie profonde ».

In 1992 ontving hij een laureaat (2de plaats) van de prijs voor journalistiek van het Gemeentekrediet.

Externe link:

www.rtbf.be

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk