Biografie

Bas Haan

Verslaggever en onderzoeksjournalist Bas Haan (1973) werkt sinds 2000 fulltime voor de actualiteitenrubriek Netwerk (ncrv).

Verslaggever en onderzoeksjournalist Bas Haan (1973) werkt sinds 2000 fulltime voor de actualiteitenrubriek Netwerk (ncrv). Hij houdt zich vooral bezig met justitiedossiers als de Schiedammer Parkmoord, de Deventer Moordzaak, de Hofstadgroep en met kleinere zaken waarin de handelswijze van justitie vragen oproept.

In de eerste jaren dat hij bij Netwerk werkte, deed hij ook onderzoek naar verhalen die slechts zijdelings met justitie te maken hadden. Twee keer werd hij voor zijn research genomineerd voor het Gouden Tapeje: voor een reportage over de illegale opslag van nucleair schroot in de Rotterdamse haven; en voor de onthulling tijdens de vogelpestcrisis van 2003 over de hulp van de belastingdienst bij de inzet van honderden illegale asielzoekers als kippenruimers onder de valse naam ‘F. Vogelpest’.

In 2005 werd hij genomineerd voor het Gouden Beeld voor zijn reportage over de Schiedammer Parkmoord, waarin justitie ontlastend bewijs achterhield en wat voor veel commotie zorgde.

Voordat Bas Haan bij Netwerk terechtkwam, werkte hij als freelance journalist, met name als rechtbankverslaggever voor een persbureau. En voordat hij definitief voor de journalistiek koos, wisselde Bas Haan zijn studie Technische Natuurkunde in Delft in voor Kunst- en Cultuurwetenschappen om uiteindelijk aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam als Maatschappijhistoricus af te studeren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk