Biografie

Bas Haan

Verslaggever en onderzoeksjournalist Bas Haan (1973) werkt sinds 2000 fulltime voor de actualiteitenrubriek Netwerk (ncrv).

Verslaggever en onderzoeksjournalist Bas Haan (1973) werkt sinds 2000 fulltime voor de actualiteitenrubriek Netwerk (ncrv). Hij houdt zich vooral bezig met justitiedossiers als de Schiedammer Parkmoord, de Deventer Moordzaak, de Hofstadgroep en met kleinere zaken waarin de handelswijze van justitie vragen oproept.

In de eerste jaren dat hij bij Netwerk werkte, deed hij ook onderzoek naar verhalen die slechts zijdelings met justitie te maken hadden. Twee keer werd hij voor zijn research genomineerd voor het Gouden Tapeje: voor een reportage over de illegale opslag van nucleair schroot in de Rotterdamse haven; en voor de onthulling tijdens de vogelpestcrisis van 2003 over de hulp van de belastingdienst bij de inzet van honderden illegale asielzoekers als kippenruimers onder de valse naam ‘F. Vogelpest’.

In 2005 werd hij genomineerd voor het Gouden Beeld voor zijn reportage over de Schiedammer Parkmoord, waarin justitie ontlastend bewijs achterhield en wat voor veel commotie zorgde.

Voordat Bas Haan bij Netwerk terechtkwam, werkte hij als freelance journalist, met name als rechtbankverslaggever voor een persbureau. En voordat hij definitief voor de journalistiek koos, wisselde Bas Haan zijn studie Technische Natuurkunde in Delft in voor Kunst- en Cultuurwetenschappen om uiteindelijk aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam als Maatschappijhistoricus af te studeren.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk