Biografie

Alain Lallemand

Sinds 2000 zit Alain Lallemand als onderzoeksjournalist bij de buitenlandafdeling van Le Soir. Wapen-, mensen- en drugshandel en diverse oorlogsgebieden hebben zijn bijzondere aandacht.

Alain Lallemand begon zijn loopbaan in 1986 als freelance verslaggever voor onder meer Persagentschap Belga, Le Vif-L’Express, Paris-Match, La Dernière Heure en de RTBf.

Hij deed verslag uit landen als Egypte, Pakistan, Sri Lanka, en Oekraïne. IIIn 1990 stapte hij over naar een vast bestaan als onderzoeksjournalist bij Le Soir, de justitiedesk. Hij onderzocht drugshandel, georganiseerde criminaliteit en inlichtingendiensten. Zijn werkterrein werd steeds internationaler: van Afrikaanse landen tot China, en van Rusland tot Mexico.

Sinds 2000 zit hij op de buitenlandafdeling van Le Soir, opnieuw als onderzoeksjournalist. Wapen-, mensen- en drugshandel en diverse oorlogsgebieden hebben zijn bijzondere aandacht.

Lallemand doceert regelmatig op het European Journalism Center in Maastricht, is lid van het ICIJ (het International Consortium of Investigative Journalists), schreef diverse boeken en kreeg verschillende prijzen voor zijn onderzoekswerk (zie voor een uitgebreid overzicht de lijst hieronder). Verder spreekt hij Arabisch en komt zijn tweede roman volgend voorjaar op de markt.
Prijzen

 • Sigma Delta Chi Award 2002, Investigative section, for the collective investigation achieved in 2001-2002 on illegal trade related to wars: « Making a killing : the business of war »
 • Lorenzo Natali 2000 for a collection of articles published in December 1998 and dedicated to Columbian cocaleros and the fight against drugs in the South of Columbia.

Boeken

Investigations, reports

 • « Faut-il avoir peur du cannabis ? », éditions de l’Hèbe, Geneva, November 2003.
 • « Les nouvelles drogues de la génération rave. Parents, que savez-vous ? », with Dr Pierre Schepens, Grasset, Paris, June 2002.
  • Portuguese translation : « As Novas Drogas da Geração Rave », Instituto Piaget, Lisbon, October 2005.
 • « Le cannabis expliqué aux parents », Luc Pire/ Le Ligueur, Brussels, August 1999.
  • New edition, May 2000.
 • « L’Organizatsiya. La mafia russe à l’assaut du monde », Calmann-Levy, Paris, October 1996.
  • Dutch translation: « De Organizatsiya. De Russiche maffia van Antwerpen tot Brooklyn », EPO, Antwerp, November 1996.
  • German translation: « Russische Mafia. Der Griff zur Macht », Lichtenberg, Munich, September 1997.
  • German Pocket edition, Droemer Knaur.
  • Romanian translation : « Organizatsiya », Antet 2000, Bucarest, 1997.
 • « Les sectes en Belgique et au Luxembourg », EPO, Anvers, March 1994.
  • Club version, Belgique Loisirs, Ath, December 1994.
  • New edition, December 1996.
  • Dutch translation : « Sekten in Belgie en Luxemburg », EPO, Antwerp, October 1994.

Collective books

 • ICIJ, “Collateral Damages”, to be released in 2007.
 • ICIJ, “Making a killing : the business of war”,  with Philip Van Niekerk and al., ICIJ, Washington, October 2002.
 • OGD, « Géopolitique des drogues 1995 », La découverte, Paris, April 1995.
 • OGD, « Etat des drogues, drogues des Etats », Hachette, Paris, May 1994.

Novels and fictions

 • « Un crime afghan », to be released in 2007.
 • « N’oubliez pas le guide », Luce Wilquin, Avin, February 2006.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk