Conferentie

Voetbal en Chinese maffia

De Belgische voetbalcompetitie wordt vervalst door de Chinese gokmaffia. Geen 1-aprilbericht maar wel een stelling die al te lezen stond in Voetbalmagazine in de zomer van 2005.

De Morgen en Humo spitten het schandaal verder uit maar het werd pas echt groot, ja zelfs internationaal nieuws toen Panorama (VRT) er in februari 2006 een uitzending over maakte. Hoe komt het dat het beeld meer stof doet opwaaien dan het gedrukte woord? En waarom heeft een televisiedocumentaire meer impact dan een artikel? En hoe zou er – voor optimaal effect – meer samengewerkt kunnen worden? Een workshop over gokchinezen met toelichting over belichting en overbelichting.

Sprekers:

Jan Hauspie (Sport/Voetbalmagazine)

Chris Van den Abeele (VRT-Panorama)

Moderator:

Bas Haan (NCRV Netwerk)

(Vrijdag 17 november 15.45-17.00 in zaal 1) 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk