Nieuws

VVOJ viert 10-jarig bestaan

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) bestaat vandaag, 26 februari 2012, precies tien jaar. De Vlaams-Nederlandse vereniging, die zich inzet voor de onderzoeksjournalistiek, werd in 2002 opgericht door een kleine maar zeer gemotiveerde groep journalisten. In de tien jaar van haar bestaan heeft de VVOJ jaarlijks een conferentie georganiseerd, talloze trainingen en cursussen gerealiseerd of in elk geval gesteund.

Tijdens de jaarlijkse conferentie komen gemiddeld zo’n 250-300 vakgenoten bij elkaar voor trainingen, workshops, maar ook de uitreiking van De Loep, de VVOJ prijs voor de beste publicaties op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Een tweede hoogtepunt dat traditioneel op de conferentie plaatsvindt, is de presentatie van het Jaarboek, een bundel met de spraakmakende onderzoeksjournalistieke publicaties. Het boek is gratis voor leden, maar ook te koop voor het brede publiek.

De vereniging, die momenteel 605 leden heeft, organiseert iedere zes weken een speciaal VVOJ Café, debatavonden die waar steeds een ander journalistiek thema wordt besproken. De avonden zijn zo populair onder vakgenoten dat ze met grote regelmaat overboekt zijn. Het komende café op 5 maart a.s., zal gaan over samenwerking tussen Nederlandse en Afrikaanse onderzoeksjournalisten.

Op 16 en 17 november 2012 viert de VVOJ haar tienjarig jubileum op grootse wijze met een speciaal internationale conferentie. Het grootste jaarlijkse evenement voor onderzoeksjournalisten in Vlaanderen en Nederland is dan te gast op de Plantijn Hogeschool.

Meer weten over de VVOJ of lid worden?
Lees alles over de vereniging hier.
En lees hier meer over de jaarlijkse conferentie, de cafés, De Loep, de tweede conferentie lokale uitzoekjournalistiek, en de komende trainingsdag voor jonge journalisten.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk